Detalji sastanka u Neumu: Čoviću još uvijek CIK nelegalan, izvjesno uvođenje novih tehnologija

Detalji sastanka u Neumu: Čoviću još uvijek CIK nelegalan, izvjesno uvođenje novih tehnologija


Iza zatvorenih vrata hotela Marea u Neumu u toku su pregovori o promjeni Izbornog zakona, a sve bi trebalo biti završeno do nedjelje kada će biti izdato zajedničko saopćenje za medije.

Prva današnja sesija je završena, a pregovori su otpočeli uvodnim izlaganjima o jačanju integriteta izbornog procesa. Manje više sve stranke podržavaju prijedlog izmjena Izbornbog zakona u dijelu unaprjeđenja tehničkog dijela i uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Ali HDZ, tačnije Dragan Čović i dalje ostaje pri stavu da je Centralna izborna komisija nelegalna. On je načelno za unaprjeđenje izbornog procesa, ali mu je i dalje sporan sastav CIK-a i nadležnost Centralne izborne komisije kojima bi CIK uređivao izborni proces. Naprosto, za njih je CIK nezakonito imenovan i to su istakli na sastanku.

Stranka demokratske akcije u poptunosti je podržala prijedlog OSCE-a i ODIHR-a.

O tehničkim rješenjima u Izbornom zakonu dugo se već govori. Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH se tiču finansiranja izbora i izborne kampanje, veće transparentnosti biračkog spiska, imenovanja biračkih odbora, skeniranja glasačkih listića i slično trebalo bi da budu usvojene, bez obzira da li će biti postignut dogovor o načinu izbora članova Predsjedništva, Federalnog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše NAP.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija