Devet osoba se otrovalo pečurkama sa pijace u Šabcu

U Srbiji se devet osoba otrovalo nakon što su jeli pečurke koje su kupili na pijaci u Šapcu. Osam pacijenata, među kojima cijela jedna porodica, je trenutno u Beogradu na liječenju i u teškom stanju.

VMA je jučer navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca i konzumirali ih, misleći da je riječ o rudnjačama i lisičarkama, kao i to da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje piše Telegraf.

Nakon toga je šabačka policija uhapsila M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja.

“Ženska osoba iz Šapca starosti 57 godina primljena je sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma u teškom stanju, sa izraženim gastrointestinalnim tegobama i porastom enzima jetre od 100 posto. Četvoročlana porodica iz Šapca, također je primljena sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma, svi sa gastrointestinalnim tegobama i lezijom jetre. Odmah su započete mjere intenzivnog liječenja, uključujući ekstrakorporalne mjere detoksikacije, hepatoprotektive, N-acetil cistein i druge simptomatske i suportivne mere. Ženska osoba iz Beograda ima gastrointestinalni sindrom i boljeg je opšteg stanja”, rekli su sa VMA o stanju pacijenata navodeći kasnije da je žena iz Beograda otpuštena iz bolnice.