DF traži od Nikšića (SDP) da kaže gdje je nestalo 1.000.000.000 KM

DF traži od Nikšića (SDP) da kaže gdje je nestalo 1.000.000.000 KM


Svi smo iz izvještaja federalnih revizora vidjeli da je nestalo pola milijarde KM iz budžeta FBiH, a kada se tu dodaju zaduženja Vlade FBiH od 650 miliona KM, imamo milijardu KM za koje ne znamo gdje je, kazao je danas Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu Federacije, na press konferenciji održanoj na temu “budžetska kataklizma u FBiH”.

Povod za press konferenciju zastupnika DF-a je izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2023. godinu, kojeg je objavio Ured za reviziju institucija u FBiH.

– Svjedoci smo da penzioneri s pravom traže povećanje penzija, da su novac uzeli od onkoloških pacijenata i prebacili transfere u kantone gdje vlada HDZ. Vlada FBiH je pogodovala Aluminiju na način da je privatna firma mimo zakona dobila za uvezivanje staža, gdje je radnik Aliminija vrijedniji 13 puta više od radnika Krivaje. To su dokazi iz revizorskog izvještaja iz kojeg se vidi kako se raspolagalo budžetom, isplaćivalo privatnim firmama pod pokroviteljstvom Dragana Čovića i HDZ-a – dodao je Mešalić.

Dalje govoreći i revizorskom izvještaju, Mešalić je kazao da su po Zakonu o zdravstvenom osiguranju predviđena sredstva za onkološke pacijente, koja su također nestala.

– Želio bih da premijer Nermin Nikšić i Vlada FBiH jasno kaže ljudima gdje je novac, gdje su stotine miliona KM uzetih od onkoloških pacijenata, penzionera, za nabavku džipova, za kupovinu zastupnika, što smo upozoravali kada su bili amandmani na budžet. Oni su amandmanima zadovoljavali pojedine zastupnike u Parlamentu da bi pribavili ruke za glasanje – rekao je Mešalić.
Uz podsjećanje da je 2022. godina završena u suficitu od 400 miliona KM, a 2023. u deficitu, Mešalić je istakao je da će Klub zastupnika DF-a tražiti da se u ovo uključi Tužilaštvo, te da će tražiti izvještaj o izvršenju da vide gdje je “otišao novac poreskih obveznika”.

– Imamo informacije da je otišao za poluprivatne SDP-ove projekte u RS-u i u kantone u kojim vlada HDZ – kazao je Mešalić.

Rekao je i da Ured za reviziju institucija u FBiH radi svoj posao po zakonu i transparentno, ali da sada dolazi do “smjene revizora, odnosno imenovanja novih zamjenika glavnih revizora gdje politika, Vlada FBiH, “Trojka” plus HDZ, žele privatizirati tu instituciju da bi frizirali naredne izvještaje”.

Mešalić je kazao i da su bili predvidjeli budžetsku katastrofu, kao i da je Vlada lako mogla povećati penzije da je htjela.

– Mi smo spremni glasati da povećamo penzije, ali vidjeli smo da traže druga rješenja u vidu zamazivanja očiju putem jednokratne pomoći, što penzionerima nije dovoljno. Ako se nastavi u ove naredne dvije godine ovako, socijalna davanja, penzije će biti upitne, a kamoli da budu povećane – zaključio je Mešalić, dodavši da se sve urušava, navodeći primjer povećanja cijene struje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija