Džuvo Cia
Direktor CIA-e burno protiv Dodikovih ideja: “Željka Cvijanović mu se pravdala”

Direktor CIA-e burno protiv Dodikovih ideja: “Željka Cvijanović mu se pravdala”


U Sarajevo je danas doputovao direktor CIA-e William J. Burns te se tom prilikom sastao sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom i rukovodstvom te agencije te sa članovima Predsjedništva BiH (Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović) i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Prvi čovjek američke obavještajne službe William Burns je doputovao danas i u našoj zemlji se zadržao tek nekoliko sati.

Kako je za Klix.ba izjavio zvaničnik Vlade SAD-a Burns je sa sagovornicima u glavnom gradu BiH razgovarao o temama od zajedničkog interesa.

“To uključuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Također, razgovarali su i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te Vlade RS-a”, izjavio je za Klix.ba zvaničnik američke vlade.

Ovo je veoma značajna i važna posjeta, prije svega iz sigurnosnog aspekta, ali i potvrda da američka administracija intenzivno prati dešavanja te politike u BiH.

Podsjetimo, Burns je kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine posjetio našu zemlju. Burns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine, a predsjednik Biden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023. godine.

Tokom svoje bogate i dugogodišnje službe, Burns je služio šest predsjedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.

Šta je šef CIA-e radio u Sarajevu: Oni su najveća podrška OSA-i

Zbog toga je Burns, posebno na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, akcentirao da SAD ne toleriraju secesionističku retoriku, a posebno ne takvu politiku niti bilo kakvo potkopavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Posebno je akcenat stavio na entitet RS.

Na taj dio tiho i jedva razgovjetno reagirala je članica Predsjedništva BiH i crnolistašica Željka Cvijanović koja je kazala kako RS ne želi da se otcijepi od BiH i da je to rezultat ‘pogrešnih’ i ‘zlonamjernih’ interpretacija, kao i da oni žele da BiH bude funkcionalna država.

Burns je naravno znao o čemu priča, pa je nastavio govoriti kako SAD očekuju da BiH nastavi svoj EU i NATO put ali me usput ugasio i ‘nade’ političara iz RS kada je u pitanju Donald Trump.

Naime, Burns je, prema našim informacijama, na sastancima jasno dao do znanja da se politika SAD prema BiH neće mijenjati, bez obzira koja stranka u SAD bila na vlasti. Bili to Demokrati ili Republikanci.

Poznato je da se Milorad Dodik i njegovi jataci iz SNSD-a nadaju da bi dolaskom Trumpa za predsjednika SAD ‘svanulo’ za njih i RS. Burns je očito htio te nade ugasiti.

Burns se navodno na sastancima jasno doticao politike Milorada Dodika, pitao kuda vodi njegov secesionizam te je govorio i o ruskom utjecaju na politiku u RS odnosno na politiku SNSD piše Raport.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija