Direktor Federalnih rezervi: Vrlo nam je zahtjevno ugroženim porodicama u FBiH podijeliti osnovne životne namirnice

Direktor Federalnih rezervi: Vrlo nam je zahtjevno ugroženim porodicama u FBiH podijeliti osnovne životne namirnice


Proces podjele paketa pomoći koji će sadržavati osnovne životne namirnice, brašno, ulje, šećer, so, konzerve, ali i deterdžente i koji su namijenjeni za 16.935 socijalno ugroženih porodica u FBiH, vrlo je komplikovan i zahtjevan, izjavio je za Oslobođenje Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

On je, podsjetimo, ranije rekao da će se podjela izvršiti u dva navrata, u septembru, a zatim u novembru. No, na putu ka realizaciji tog posla ispriječili su se brojni problemi, a jedan od njih je primjena Zakona o javnim nabavkama.

– U svoj ovoj brzini i realizaciji problem nam predstavljaju odredbe Zakona o javnim nabavama, kad se tiče izbora prevoza, ali i bilo koje druge aktivnosti gdje treba provoditi određene procedure. Ili će se izuzimati iz primjene Zakona o javnim nabavama, što u ovakvim rovitim situacijama, gdje svako tumači šta je izuzeće i da li to treba, predstavlja veliki problem državnim činovnicima koji rade pod pritiskom. O toj temi ćemo imati sastanak svih aktera u ovom procesu, Ministarstva rada i socijalne politike, Crvenog križa i Federalne direkcije robnih rezervi, kako bismo stvari pomakli s mrtve tačke. Ne možete realizirati nešto u roku od 30 dana a da ispoštujete procedure Zakona o javnim nabavama. Svi postupci traju određeno vrijeme, imamo žalbene rokove koje moramo ispoštovati i čak nam neke žalbe mogu potpuno zaustaviti proces podjele paketa, upozorava Bavrka.

Tončo Bavrka

Pri tome naglašava da niko ne bježi od odgovornosti i od provođenja postupaka.

– Ali, ako uđemo u to, onda se ova aktivnost može uraditi u novembru, a možda ni tad. Uredbu o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena Vlada je usvojila u julu. Rokovi po Uredbi su 60 dana za realizaciju svega ovoga, a mi nismo smjeli raspisivati bilo kakav natječaj oko finansija dok nismo dobili odluku o preraspodjeli sredstava koja će biti namjenska za realizaciju ovog programa. Onda imamo probleme koji su operativne naravi, spiskovi, korisnici, ko će dijeliti pakete, ko može, a ko ne može… Pitanje je šta će se desiti sa odgovornim osobama u Direkciji robnih rezervi i u Crvenom križu ako ne realiziramo odredbe Uredbe u roku od 60 dana. Vlada je to donijela i na neki način zaštitili su se i prebacili lopticu što se tiče operativnih stvari, rekao je.

Ponavlja da je riječ o velikom poslu, jer je u pitanju oko 17.000 korisnika u svim općinama FBiH, te da će se sve realizirati preko Crvenog križa čija skladišta ne zadovoljavaju uslove.

– Mi imamo brašno skoro samljeveno, ali ga ne smijemo odvući u magacine Crvenog križa zbog toga što su miševi tamo i što će nam ga upropastiti. To su milionski iznosi i sve aktivnosti moraju biti usklađene da nemamo štete i da nas primatelji paketa ne prozivaju po društvenim mrežama kako su miševi pojeli brašno. Skladišta su u bijednom i jadnom stanju, a općine ne vode računa o Crvenom križu. Ulje i druge namirnice glodari ne napadaju, ali šta ćemo sa brašnom koje dođe friško upakovano, tu ostane dvije-tri noći i onda imamo katastrofu. Šta smo onda dobili kao intervenciju hranom? Ništa, kategoričan je Bavrka, dodajući da bi najviše volio da se podjela paketa vrši poslije izbora kako niko ne bi mogao prigovoriti da je u pitanju propaganda ili predizborni potez.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija