Direktor Limprodukta Dragan Petrić optužen da je utajio skoro milion KM poreza

Foto: Večernji list

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je danas podiglo optužnicu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog navodne utaje poreza. Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Petrića, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, zajedno s pravnim licem “Limprodukt” d.o.o. Kreševo.

U periodu od 1. januara 2016. godine do 31. maja 2018. godine, Dragan Petrić, u svojstvu direktora i ovlaštenog lica za zastupanje pravnog lica “Limprodukt”, namjerno izbjegavao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonima BiH. Ovakvo postupanje, tvrdi tužilaštvo, imalo je za cilj ostvarivanje nezakonitih finansijskih koristi. Optuženi nije obračunao niti evidentirao ostvareni promet u iznosu od 5.840.267,10 KM, niti je prikazao pripadajući izlazni PDV u iznosu od 992.845 KM, čime je uzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Pravno lice “Limprodukt” se tereti da je, kao organizacija, koristilo nezakonito stečenu imovinsku korist u okviru svog redovnog poslovanja.

Optuženima, Draganu Petriću i pravnom licu koje on predstavlja, stavlja se na teret krivično djelo “Porezna utaja ili prevara.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79