Direktor optužen za zloupotrebu položaja: Častio sebe i radnike gorivom na teret školskog budžeta

Direktor optužen za zloupotrebu položaja: Častio sebe i radnike gorivom na teret školskog budžeta


Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci potvrdio je optužnicu protiv Ljubiše Đurića, direktora Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Dervente. Đurić se suočava sa ozbiljnim optužbama Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Prema navodima optužnice, Đurić se tereti da je u periodu od 21. avgusta 2015. do 31. avgusta 2021. godine, u svojstvu direktora Javne ustanove Osnovna škola ‘Nikola Tesla’ Derventa, koristeći svoj službeni položaj, omogućio sebi i radnicima sipanje goriva u vlastita putnička motorna vozila, na račun škole. Ovaj postupak suprotan je zakonima i internim propisima javne ustanove, a rezultirao je sticanjem nezakonite imovinske koristi u iznosu od 11.928,03 KM, na štetu budžeta Republike Srpske.

Optužba dalje tvrdi da je Đurić oštetio budžet Republike Srpske i kroz druge nepravilnosti. Zaposleni su, prema optužnici, dobijali naknade za troškove prevoza, a potom su iste naknade vraćali u računovodstvo škole, gdje bi se evidentirale u neslužbenim evidencijama. Đurić je navodno prisvojio ovaj novac, iznoseći ukupno 7.959,28 KM na svoj račun.

U optužnici se takođe predlaže da se Đuriću izrekne mjera bezbjednosti u obliku zabrane vršenja poziva djelatnosti ili dužnosti, odnosno zabrane obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola u određenom trajanju.

Očekuje se da će suđenje pružiti dodatne uvide u ove ozbiljne optužbe koje terete direktora Đurića, čije postupanje, prema tvrdnjama tužilaštva, predstavlja ozbiljno kršenje zakona i povredu povjerenja u javnim ustanovama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija