Direktor rudnika Kreka ima platu od 4.186 KM dok rudar ima 535 KM

Direktor rudnika Kreka ima platu od 4.186 KM dok rudar ima 535 KM


Javne nabavke koje nisu sprovedene u skladu sa zakonom, neizmirene obaveze za doprinose koje su više od 75 miliona KM, neplaćanje PDV-a, zloupotrebe dizel goriva, samo su neke od zamjerki revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH Zavisnog društva rudnici Kreka u Tuzli. Finansijski izvještaj se odnosi na 2018. godinu.

Federalni revizori su, primjera radi, utvrdili da je Zavisno društvo rudnici Kreka u 2018. godini u okviru “ostalih usluga” koje se odnose na angažiranje tuđe mehanzacije i radne snage planiralo 12.968.960 KM, a da za te troškove nisu data obrazloženja o stvarnim potrebama, niti je navedeno na kojim lokacijama su potrebna angažiranja.

Dugovanja za doprinose, PDV, koncesije

– Ova sredstva su planirana u jednom iznosu, a nisu data obrazloženja o opravdanosti i efektima koji se očekuju. Na osnovu navedenog ne možemo potvrditi da je Plan poslovanja sačinjen detaljno i na realnim osnovama, imajući u vidu složenu finansijsku situaciju u kojoj se Društvo nalazi – naveli su tada federalni revizori.

U Izvještaju se navodi kako postupci javnih nabavki nisu provedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u dijelu sačinjavanja tenderske dokumentacije.

– To se odnosi na nabavke usluga angažovanja mehanizacije u iznosu od 9.144.734 KM i radnika u iznosu od 2.111.667 KM za obavljanje poslova iz redovne djelatnosti Društva – pojašnjavaju revizori.

Rudar Husić potvrdio da prima platu od 2.400 KM

U revizorskom izvještaju je u više navrata navedeno da Kreka od 2012. do 2017. godine nije uplaćivala radnicima doprinose za penziono, a tu su i dugovanja za zdravstveno.

– Društvo nije izmirilo obaveze za doprinose za isplaćene plaće iz perioda 2012-2017. godina u iznosu od 75.678.151 KM. Nisu izmirene obaveze po osnovu PDV-a od 5.686.345 KM, kao i obaveze za koncesije u iznosu od 11.958.156 KM (od čega se na 2018. godinu odnosi 1.148.534 KM). Plan poslovanja za period 2018-2020. godina nije sačinjen na osnovu detaljnih smjernica vladajućeg društva i u skladu sa članom 24. Zakona o javnim preduzećima u FBiH. Godišnji popis imovine nije izvršen u skladu Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH – navode revizori.

Revizori su naveli da Društvo nije donijelo interne procedure za kontrolu i praćenje utroška goriva, niti su utvrđeni normativi za potrošnju goriva čime bi se omogućio adekvatan nadzor nad potrošnjom goriva.

Točenje dizela prije i poslije protokomjera

Za neposrednu proizvodnju je u 2018. godini utrošeno gorivo u vrijednosti od 2.957.756 KM. Korišteno je za bagere, buldožere, rovokopače, utovarivače, gredere i drugu mehanizaciju. Gorivo se skladišti na benzinskim pumpama koje
se nalaze u krugu organizacionih jedinica za eksploataciju uglja (Mramor, Dubrave i Šikulje), s tim da Mramor sipa gorivo i za putnička vozila cijelog društva.

– Iako je osiguran način praćenja sipanja goriva, Društvo nema interni akt kojim bi se jasno definisale procedure kontrole utroška goriva. Uprava Društva je prepoznala problem i u 2018. godini formiran je tim čiji je zadatak bio izvršiti kontrolu potrošnje nafte u radu mehanizacije na rudnicima i izrada uputstva za distribuciju i praćenje potrošnje nafte. Konstatovano je da su uočili razlike u potrošnji nafte po satu za istu mehanizaciju na dva rudnika. Na rudniku Dubrave prosječna potrošnja nafte za buldožer kretala se od 32 do 34 l/h, dok je na rudniku Šikulje potrošnja nafte za istu mašinu bila od 37 do 45 l/h. Nakon što je na rudniku Šikulje instaliran protokomjer, prosječna potrošnja je bila od 32 do 34 l/h – naveli su federalni revizori.

Dodali su kako se da zaključiti da Društvo nije donijelo interne procedure za kontrolu i praćenje utroška goriva, niti su utvrđeni normativi za potrošnju goriva čime bi se omogućio adekvatan nadzor nad potrošnjom goriva.

U Izvještaju su se dotakli i plaća uposlenika.

– Kada je riječ o plaći direktora Kreke, ona je utvrđena u visini od četiri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH i ujedno je najveća plaća u Društvu od 4.186 KM sa minulim radom. Plaća izvršnih direktora iznosi 3,7 prosječnih plaća isplaćenih u Federaciji BiH. Najniža plaća isplaćena u Društvu iznosi 535 KM, a prosječna plaća je 1.024 KM – naveli su.

Za službena putovanja u 2018. godini potrošeno je 46.639 KM i najvećim dijelom se odnose na troškove dnevnica na službenom putovanju u inostranstvu od 20.770 KM, na upotrebu vlastitog automobila na službenom putovanju od 6.767 KM i dnevnice na službenom putovanju u zemlji od 6.472 KM.

Mjesečna naknada predsjedniku Nadzornog odbora

Troškovi naknada članovima odbora iskazani su u iznosu od 35.329 KM i odnose se na isplate naknada za tri člana Nadzornog odbora. Naknade su utvrđene ugovorima o angažmanu, po kojim predsjedniku Nadzornog odbora mjesečna naknada iznosi jednu prosječnu plaću u FBiH (sada je 1.000 KM), članovima je umanjena za 20 posto u odnosu na predsjednika.

Revizori su skrenuli pažnju da je Društvo u 2018. godini iskazalo gubitak od 25.381.637 KM, dok je u 2017. godini gubitak iznosio 13.446.097 KM.

U rudniku Kreka 31. 12. 2018. godine je bilo 2.431 zaposlenih. Najviše je uposlenih sa srednjom školom, KV radnika je bilo 853, VSS 258… Od ukupnog broja zaposlenih, 577 je invalida i to 42 invalida rata i 535 invalida rada piše Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija