Direktoru turske mjenjačnice 11.196 godina robije

Turska kriptovalutna scena suočila se s jednim od najvećih skandala u svojoj historiji kada je “Todeks”, jedna od najvećih turskih mjenjačnica kriptovaluta, iznenada otišla oflajn u aprilu 2021. godine. Ova propast ostavila je više od 400.000 korisnika bez pristupa svojim depozitima, koji su ukupno iznosili čak dvije milijarde dolara.

Odgovornost za ovu situaciju pala je na Faruka Fatih Ozera, osnivača i direktora “Todeksa”. Ozer je nestao nakon što je mjenjačnica propala. Međutim, Ozer je uhvaćen u Albaniji u augustu 2022. godine, prema Interpolovoj potjernici.

Nakon izručenja Turskoj u aprilu 2023. godine, Faruk Fatih Ozer suočio se s nizom ozbiljnih optužbi. Sedam tačaka optužbe uključivalo je uspostavljanje i upravljanje kriminalnom organizacijom, prevare i pranje novca.

Osim Ozerovih optužbi, njegova sestra Serap i brat Guven također su osuđeni na čak 11.196 godina, 10 mjeseci i 15 dana zatvorske kazne. Pored toga, naređeno im je da plate pet miliona dolara kao kompenzaciju za štetu koju su prouzrokovali korisnicima “Todeksa”.

Ovo suđenje nije bilo ograničeno samo na Ozerovu porodicu; čak četiri viša činovnika mjenjačnice također su završili iza rešetaka, a 83 osobe su pritvorene u okviru šire istrage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79