Direktoru UKC Tuzla Schmidt jedina nada: Pozivamo ga da ‘nametne’ nabavku aparata za zračenje, pacijenti najviše ispaštaju!

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Šekib Umihanić, apelirao je na Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, da privremeno izmijeni propise kako bi se omogućila nabavka opreme za radioterapiju.

Umihanić je danas razgovarao s predstavnicama udruženja koja okupljaju onkološke pacijente kako bi raspravili brojne probleme s kojima se suočavaju, a najveći među njima je nedostatak mogućnosti za radioterapiju u UKC-u Tuzla.

Finansiranje radioterapije je u nadležnosti institucija Federacije BiH, stoga je hitno potrebno djelovanje.

“Pozivam Visokog predstavnika Christiana Schmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan i omogući Vladi Federacije BiH i Vladi Tuzlanskog kantona da izvrše nabavku opreme i uređaja za radioterapiju za potrebe UKC-a Tuzla. Zahtijevamo aktivno uključivanje predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, premijera Federacije BiH, ministarstva zdravstva Federacije BiH, direktora Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje u rješavanje ovog problema”, izjavio je Umihanić.

On je naglasio da su sve zakonske mogućnosti iscrpljene te da će biti raspisan treći poziv za javnu nabavku nakon propalih prethodnih dva zbog konstantnih žalbi. U UKC-u Tuzla trenutno je 100 onkoloških pacijenata, a taj broj svakodnevno raste.

“Predložit ću nadležnima proglašenje vanredne situacije, ukoliko za to postoje minimalni zakonski uslovi. Apeliram na sve humanitarne organizacije, UN i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da pruže pomoć kako bismo riješili problem onkoloških bolesnika. Tražimo od tužilaštva da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja života pacijenata”, dodao je Umihanić.

Podsjećamo, aparat za zračenje u UKC-u Tuzla ne radi već više od godinu dana. Iako je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila novac za novi aparat, zakonske prepreke, dugotrajne procedure i beskrajne žalbe odgađaju rješavanje problema, prisiljavajući pacijente da putuju u druge gradove na terapiju, koja je također trenutno ograničena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79