Diskriminacija: Domaći proizvođači pod strogom inspekcijom, uvozni često prolaze nekažnjeno

Tržište Bosne i Hercegovine suočava se s izazovom masovnog uvoza krompira, a poljoprivrednici ističu da domaće vlasti nedovoljno rade kako bi zaštitile lokalne proizvođače.

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”, za N1 iznio je zabrinutost zbog nedostatka kontrole uvoza mladog krumpira.

Upozorio je da, iako postoje kontrole proizvoda, domaći proizvođači prolaze kroz rigorozne kontrole dok uvozni proizvodi često prolaze nekažnjeno.

Vukojević je naglasio da lokalni proizvođači provode temeljne kontrole kvalitete kropira te da bi isti standardi trebali biti primijenjeni i na uvozne proizvode.

Govoreći o problemima crnog tržišta, istaknuo je kako većina poljoprivrednika prisiljena je prodavati robu na crno zbog teškog pristupa računima potrebnim za aplikaciju za poticaje.

Dodao je da je teško doći do računa, posebno kada su u pitanju veliki trgovački lanci. Osim toga, naglasio je da su problemi ogromni, ali da se poljoprivrednici i dalje uspijevaju snaći.

U pogledu ovogodišnjeg uroda sorte “Ljubuški rani”, Vukojević je izrazio nadu da će cijena biti stabilna, te da bi cijena od oko 1.30 do 1.50 maraka po kilogramu bila prihvatljiva.

Naglasio je važnost potpore domaćim proizvođačima kako bi se osigurala stabilnost tržišta i opstanak poljoprivrede u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79