Foto: Ilustracija
Diskriminacija u pravosuđu: Sudijama i tužiocima regres 2636 KM, dok ostali uposlenici ostaju bez prava

Diskriminacija u pravosuđu: Sudijama i tužiocima regres 2636 KM, dok ostali uposlenici ostaju bez prava


Sudije i tužioci u Brčko distriktu BiH primili su regres u iznosu od 2.636,25 KM uz svoju junsku platu, dok službenici i namještenici u pravosuđu nisu ostvarili ovo pravo.

Ova praksa, prema riječima izvora bliskih pravosuđu, ukazuje na duboku diskriminaciju među zaposlenicima, ne samo po osnovu značajne razlike u platama, već i zbog nepravedne raspodjele prava na regres, manji broj slobodnih dana za vjerske praznike, te manju naknadu u slučajevima smrti bliskih članova porodice i odlaska u penziju.

Osnovna plata sudija i tužilaca, prema Zakonu o platama sudija i tužilaca Brčko distrikta BiH, trenutno iznosi 5.272,50 KM, dok su prije dvije godine zarađivali 3.333,33 KM. Povećanje plate je rezultat godišnje korekcije u skladu sa rastom prosječne neto plate u BiH. Međutim, ovo povećanje nije utjecalo na plate službenika i namještenika, koji su također zakonski regulisani, ali po odvojenom zakonu koji im ne osigurava ista prava.

Foto: Fokus.ba

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata u maju ove godine iznosila je 1.388 KM. Ipak, službenici i namještenici pravosuđa ostaju uskraćeni za prava koja uživaju njihovi kolege sudije i tužioci. Osim što imaju manji broj slobodnih dana za vjerske praznike, u slučaju smrti užeg člana porodice sudije i tužioci dobijaju pet prosječnih plata, dok službenici i namještenici primaju samo jednu. Također, minuli rad za sudije i tužioce iznosi 0,5 posto, dok je za ostale uposlenike samo 0,3 posto.

Zbog ovakvih razlika, sve su glasniji zahtjevi za promjenama. Planira se i kolektivna tužba protiv poslodavca Brčko distrikta BiH zbog diskriminacije, no većina advokata iz Brčkog nerado preuzima ove slučajeve zbog straha od mogućih posljedica.

Različite isplate uposlenicima u pravosuđu u odnosu na sudije i tužioce
Foto: Fokus.ba

Poznavaoci prilika u Brčkom naglašavaju da nedostatak Vrhovnog suda, kao što je to slučaj u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, dodatno otežava ostvarivanje prava građana. Također, mnogi se pozivaju na naloge supervizora za Brčko, što dodatno usložnjava pravne procese i ograničava prava građana u ovom dijelu BiH



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija