Dizdarević: Ako KCUS ne može zbrinuti 59 osoba, šta pobogu plaćamo kroz doprinose za zdravstveno osiguranje?

Novinar i ekonomski analitičar, Eldar Dizdarević, prokometarisao je situaciju u našem zdravstvu u doba pandemije koronavirusa. Svakodnevno se upozorava da će doći do kolapsa zdravstvenog sistema ukoliko se nastave bilježiti ovako alarmantne brojke, a Dizdarević se pita kako je to moguće u trenutnoj situaciji.

– Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kaže da zbog porasta pozitivnih na koronavirus može doći do kolapsa zdravstva. Ako može doći do kolapsa zdravstva, onda ovaj naš sistem zdravstvenog osiguranja ne vrijedi ni pet feninga i treba ga hitno mijenjati. Prema podacima Ministarstva zdravstva KS na dan 20. 10. 2020. godine na bolničkom liječenju u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na Podhrastovima je bilo 59 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Pri tome stopa oporavka od Covida-19 u Kantonu Sarajevo iznosu 98,4 posto! Ako KCUS ne može zbrinuti 59 osoba, šta onda pobogu plaćamo kroz doprinose za zdravstveno osiguranje?

KCUS ima oko hiljadu kreveta na raspolaganju i više od 3.000 uposlenika i opet zbog 59 pacijenata prijeti kolaps? Osim toga, KCUS, koji se finansira iz budžeta, profitabilniji je od većine ovdašnjih tržišno orjentisanih firmi u BiH. KCUS je 2019. godinu završio sa 16 miliona KM neto dobiti?!? I opet prijeti kolaps? Tu nešto jednostavno ne štima. Kažu da je oko 80 posto ljudi u FBiH zdravstveno osigurano a da se godišnje za zdravstvo prikupi na nivou FBiH i kantona oko dvije milijarde KM. I opet u takvoj situaciji prijeti kolaps? Ako je to tačno onda ovo jednostavno ne funkcionira dobro i pod hitno treba mijenjati kompletan zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja, napisao je ekonomski analitičar na svom Facebook profilu.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kaže da zbog porasta pozitivnih na koronavirus može doći do kolapsa zdravstva [1]….

Gepostet von Eldar Dizdarevic am Mittwoch, 21. Oktober 2020


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79