Djeca kod Olova idu u školu preko improviziranog mosta, a vlast ignoriše muke mještana

Djeca kod Olova idu u školu preko improviziranog mosta, a vlast ignoriše muke mještana


Junske poplave donijele su veliku nesreću stanovnicima Soluna kod Olova, Bosna i Hercegovina, odnijevši lokalni most koji ih povezuje sa drugim mjestima. Mještani su se obraćali općinskim vlastima za pomoć, ali njihove molbe ostale su bez odgovora. Dok čekaju da se most obnovi, dvije djevojčice iz ovog sela, stari 10 i 8 godina, moraju svakodnevno prelaziti improvizirani most, držeći se za balvane postavljene od strane mještana.

Selo Solun, pogođeno katastrofalnim poplavama, izolovano je od drugih naselja jer im je most bio jedini put do povezivanja sa obližnjim mjestima poput Martinovića. Lokalna vlast već četiri mjeseca ignoriše vapaje mještana i ne poduzima korake za hitnu obnovu mosta. Za to vrijeme, djeca svakodnevno prelaze improvizirani most izloženi opasnostima.

Roditelji djece, poput Edina Džinića, pokušavali su kontaktirati općinske i kantonalne vlasti kako bi ukazali na ovaj problem, ali nisu dobili nikakav odgovor. Džinić je rekao: “Pisao sam Općini, mjesnoj zajednici, pa i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, ali niko mi nikad nije odgovorio. Moje jedino rješenje je bilo da ih ne šaljem u školu, a tada bi mi na vrata poslali socijalnu službu.”

Situacija je postala kritična, a općinske vlasti ne pokazuju spremnost za brzo rješavanje problema. Mještani su postavili improvizirane balvane kako bi olakšali prelazak preko improviziranog mosta, ali ovo je samo privremeno rješenje. Pored toga, mještani tvrde da su sječa šuma i loše održavanje lokalnih puteva doprinijeli ovom problemu.

Općina Olovo za Žurnal tvrdi da rade na izradi tehničke dokumentacije za sanaciju mosta, izdavanju dozvola i pridržavanju zakona o javnim nabavkama kako bi trajno riješili ovaj problem. Međutim, mještani tvrde da je to nedovoljno i da je hitna reakcija potrebna, pogotovo zbog nadolazeće jeseni i mogućih novih padavina koje bi mogle pogoršati situaciju.

Ova situacija predstavlja sramotu i apelira se na odgovorne da hitno reaguju kako bi se osigurala sigurnost i normalni uslovi za djecu i stanovnike ovog sela.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija