Djeca konačno mogu prodisati: Maske u školama više nisu obavezne

Na osnovu trenutne epidemiološke situacije, naredba za maske se ne odnosi na odgojno-obrazovne ustanove. Počela je nova distribucija Pfizer vakcina po kantonima

Sa ublažavanjem epidemioloških mjera, nošenje maske u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo više nije obaveza, odlučilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a nakon dopune Metodološkog uputstva koje su dobili iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a. Školama su proslijeđene izmjene, tako da od ponedjeljka učenici više ne nose maske.

Nihada Čolić, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, kaže za Oslobođenje da im je Zavod za javno zdravstvo KS-a dostavio revidiran aneks prethodnog Metodološkog uputstva za prevenciju i kontrolu infekcije za osnovne i srednje škole u KS-u, uz napomenu da taj dokument ima karakteristike preporuke. Ministarstvo i uprava škole tako mogu procijeniti potrebu za primjenom ovih preporuka.

U našoj zemlji prijavljeno je 167 novozaraženih koronavirusom, dok je zabilježeno osam smrtnih slučajeva

– Na osnovu trenutne epidemiološke situacije, naredba za maske se ne odnosi na odgojno-obrazovne ustanove i isto se odnosi i na nošenje vizira. U organizaciji sjedenja učenika neophodno je da se poštuje udaljenost od najmanje jednog metra između svakog učenika u svim smjerovima. Važno je istaći da školske klupe budu pozicionirane naprijed, da su učenici okrenuti prema tablama, te treba izbjegavati organizaciju sjedenja gdje su učenici okrenuti jedni prema drugima, pojasnila je Čolić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da jučer i danas traje distribucija 2.842 vakcine.

– Jučer je vakcine dobilo nekoliko kantona, dok će danas vakcine dobiti Tuzlanski i Posavski kanton. Tuzlanski će dobiti 1.170 vakcina Pfizer za drugu dozu, a Posavski 132, također Pfizer vakcine, za treću dozu. Ostali kantoni vakcine su dobili jučer, a najviše je distribuiran Pfizer za drugu dozu – 1.860 vakcina, kažu iz Zavoda piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79