Đorđe Ristanić tužio BiH za 15 hiljada maraka zbog duševnog bola

Foto: BIRN BiH

Nakon pravosnažne oslobađajuće presude za zločine u Brčkom, Đorđe Ristanić je tužio Bosnu i Hercegovinu zahtijevajući isplatu od 15 hiljada maraka zbog nanesenog duševnog bola, povrede ugleda i časti.

Njegov punomoćnik Kenan Hadžimuhović objasnio je da je tužba podnesena zbog izrečenih mjera zabrane tokom krivičnog postupka, koji je završio oslobađajućom presudom.

Među dokazima koje namjerava predstaviti su presude Suda BiH, optužnica i vještačenje neuropsihijatra, čiji će zadatak biti da procijeni utjecaj mjera zabrane na opće životne aktivnosti Ristanića, kao i duševni bol i povredu ugleda i časti, te eventualni strah koji je pretrpio.

Na pripremnom ročištu predloženo je i saslušanje Ristanića, koje će obuhvatiti okolnosti vođenja krivičnog postupka, trajanje mjera zabrane, njihov utjecaj na Ristanića lično i na njegov privatni život, te na njegov ugled u lokalnoj zajednici i funkcije koje je obnašao.

Hadžimuhović je dodao da se Ristanić obraćao i Ministarstvu pravde BiH s prijedlogom za zaključenje sporazuma o visini naknade, što je odbijeno.

Pomoćnik državnog pravobranioca Andrej Herceg kazao je da tužena strana ostaje pri odgovoru na tužbu, naglasivši da pravo na naknadu štete ima samo onaj kome su mjere ograničenja nezakonito određene, što se mora prethodno utvrditi. Predložio je da medicinsko vještačenje obavi vještak kojeg imenuje Sud BiH.

Ristanić je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen između aprila i decembra 1992. godine, tokom širokog i sistematičnog napada na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u Brčkom.

Naredno ročište zakazano je za 12. novembar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79