Stručno osoblje u pravosuđu dobija naknade za smještaj i odvojen život

Stručno osoblje u pravosuđu dobija naknade za smještaj i odvojen život


Nakon što su sudije i tužioci na nivou BiH dobili naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i smještaj, predložene su izmjene Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kojima bi se uvele naknade za smještaj i odvojen život i stručnom osoblju.

Pitanje je da li će se na tome stati ili će i ostali zaposleni u pravosudnim institucijama tražiti ista prava.

Ako predložene izmjene Zakona prođu, za finansiranje naknada stručnom osoblju biće potrebno 161.796 KM. Naknada za odvojen život od 300 KM biće isplaćivana 11 mjeseci godišnje, dok će naknada za smještaj iznositi 480 KM. Pravo na ove naknade imaće oni koji rade u pravosudnim institucijama, a mjesto prebivališta im je udaljeno više od 80 kilometara.

Predloženim izmjenama zakona predviđa se i uvođenje naknada sudijama i tužiocima na osnovu vremena provedenog u obaveznom dežurstvu ili pripravnosti, a visinu ove naknade odrediće Savjet ministara BiH.

Mira Pekić, poslanica PDP-a i član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izjavila je za “Nezavisne novine” da cilj izmjena zakona nije rješavanje suštinskih problema u pravosuđu, već izjednačavanje položaja stručnog osoblja sa državnim službenicima. “Da li će to proći – vidjećemo. Naknade neće riješiti nijedan problem pravosudnog sistema. Izmjenama zakona samo će se izbjeći da se stručno osoblje obraća sudu i naplaćuje te naknade,” rekla je Pekić.

Dodala je da se sada postavlja pitanje da li će nakon sudija, tužilaca i stručnog osoblja, i ostali zaposleni tražiti iste naknade. To je, prema njenim riječima, “mač sa dvije oštrice” jer se plate sudija i tužilaca uređuju posebnim zakonom.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je još 2013. godine utvrdio da je nedostatak naknada za sudije i tužioce diskriminatoran, te naložio njihovo uvođenje. Ove naknade su implementirane tek 2020. godine, što je rezultiralo tužbama i isplatama milionskih iznosa iz budžeta BiH.

U martu 2023. godine, Ustavni sud BiH je odlučio da iste naknade koje imaju sudije i tužioci pripadaju i stručnom osoblju, što je takođe bio povod za tužbe protiv BiH. Izmjene Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH biće razmatrane na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja će se održati sljedeće sedmice po skraćenom postupku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija