Đukić: Slijede vjerski praznici, BiH će gorjeti ako se ne uvede obavezan PCR test na granici

Veliki broj preminulih i oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji, prepune bolnice, medicinsko osoblje na izmaku snaga, izostanak masovne imunizacije, nedovoljni su razlozi da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uvede obavezan negativan PCR test za državljane Bosne i Hercegovine kod ulaska u našu zemlju.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević u jučerašnjem obraćanju javnosti je kazala da nema potrebe za uvođenje PCR našim državljanima jer im se ne može ograničavati!?

Čerkez: Bračni par iz arapske zemlje unio britanski soj u BiH

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH najmanje je tri puta apelovala, tražila od Vijeća ministara BiH da uvede obavezan PCR test kod ulaska u BiH, a isti zahtjev imao je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Zar nam trebaju novi slučajevi?

– Epidemiološka situacija je užarena i vjerujem da ovo još nije vrhunac ovog vala jer kao ljekar pratim situaciju. I sama sam bila oboljela od COVID-19 i trebat će mi najmanje pet mjeseci da se oporavim jer sam astmatičar. Što se tiče PCR testa, na Odboru za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prije održavanja 19. sjednice, upravo sam ja insistirala da se uvede PCR test. Da se uvede za sve koji ulaze u ovu državu. Bolest pogađa sve, zar nam trebaju novi slučajevi – govori Mara Đukić, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Naglašava da to nije teško realizirati.

– Taj PCR mora biti pravilo. Što se tiče ministrice Gudeljević, ne da sam strašno razočarana, ja ne znam ni kako to da nazovem. Apsolutno sam za to da se uvede PCR test, trebalo je i onog momenta kada je registriran prvi slučaj britanskog soja, to je bilo još u decembru – govori Đukić.

Ukazuje da ukoliko se ne uvede, treba imati na umu da slijede vjerski praznici, u aprilu Uskrs, u maju Vaskrs, a potom i Ramazanski bajram, što samo po sebi znači priliv dijaspore.

– Bit će bum! April, maj, juni, tad će da gori Bosna i Hercegovina! To što Gudeljević kaže da im za PCR test treba jak angažman i zdravstvenih radnika i inspektorata, tvrdim da sve te nadzorne službe ne rade dovoljno svoj posao, to je suviše tolerantno. Ima nas dovoljno, svaka služba je popunjena, treba da se podnese teret kontrole. Tačno je da nemamo državno ministarstvo zdravstva koje bi bilo krovno, ali s druge strane i ne sluša se struka kako treba. Iz svega se može zaključiti da nikoga nije briga za ljekare, oni se dovijaju kako znaju i umiju. Ni o stanovništvu se ne vodi briga – govori Đukić i dodaje:

– S druge strane, žalosno je da još ima onih koji ne vjeruje da COVID-19 postoji. Ima ih koji ne drže distancu, ne nose maske.

Bez PCR testa u BiH mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske, Srbije

Podsjećamo, stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u našu zemlju uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Bez predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu, osim državljana BiH, mogu ući i državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u našu zemlju ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U BiH bez negativnog PCR testa može ući i diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79