Dobija li SIPA danas novog direktora?

Nezavisni odbor danas će odlučiti o konkursu za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na sjednici zakazanoj za 17.15 sati, prenosi Faktor.

Aktuelnom direktoru SIPA-e, Darku Ćulumu, kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine.

Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru.

Direktora i zamjenika direktora SIPA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra sigurnosti, sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor, na mandat od četiri godine, uz mogućnost reimenovanja za još jedan mandat.

Podsjećamo, prošlog mjeseca bilo je nekoliko pokušaja održavanja sjednica Nezavisnog odbora, ali su članovi izostajali iz medicinskih razloga.

Današnja odluka je ključna za osiguranje kontinuiteta u rukovodstvu SIPA-e i očekuje se da će Nezavisni odbor osigurati da proces izbora bude transparentan i u skladu sa zakonskim procedurama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79