Dobija li SIPA danas novog direktora?

Dobija li SIPA danas novog direktora?


Nezavisni odbor danas će odlučiti o konkursu za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na sjednici zakazanoj za 17.15 sati, prenosi Faktor.

Aktuelnom direktoru SIPA-e, Darku Ćulumu, kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine.

Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru.

Direktora i zamjenika direktora SIPA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra sigurnosti, sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor, na mandat od četiri godine, uz mogućnost reimenovanja za još jedan mandat.

Podsjećamo, prošlog mjeseca bilo je nekoliko pokušaja održavanja sjednica Nezavisnog odbora, ali su članovi izostajali iz medicinskih razloga.

Današnja odluka je ključna za osiguranje kontinuiteta u rukovodstvu SIPA-e i očekuje se da će Nezavisni odbor osigurati da proces izbora bude transparentan i u skladu sa zakonskim procedurama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija