Dobili smo novog kandidata za predsjedništvo BiH!

,,Nisam Vučiću nikakvu Bakirovu poruku prenio, šta je bilo prije i poslije sastanka, ne znam! Eliminisali su me sa izbora za Predsjedništvo 2018.!

Nisam htio biti u utrci s Bakirovom ženom, Sekom! Bit ću kandidat bh. bloka, dvojke, trojke ili samostalan.

Ne čujem se više s Bakirom, nema više prijateljstva! Upozoravao sam Bakira za Osmicu! Zbog takvih kao što je Osmica, SDA propada! Spasio sam SDA u kritičnom trenutku!

Sve bitne razgovore za BiH sveli smo na stranke! Razgovori o državnim pitanjima se ne dešavaju u institucijama nego po kafanama! Nema Izbornog zakona bez pomoći i pritiska Međunarodne zajednice! Stranci neće dati prijedloge koji bi ugrozili demokratske principe u BiH! Presuda Sejdić – Finci mora biti implementirana! Izborni zakon se ne može provesti bez ustavnih promjena! Nacionalni prefiks će morati biti izbačen! U suštini, to znači da svaki građanin može birati i biti biran! Stranci insistiraju na transparentnosti i odgovornosti!

Izborni zakon, ako se dogovori, uz izmjene Ustava proći će oba Doma! Ne mogu se dogovoriti samo tri vladajuće stranke u BiH! Nema promjene Ustava dok to ne prihvati i opozicija! Druga varijanta je nastavak blokade i dizanje ruku Međunarodne zajednice od BiH! Međunarodna zajednica sada ima namjeru da nam pomogne! Na nama je da damo rješenje! Kada su zadnji put lideri političkih stranaka sjeli zajedno bez Međunarodne zajednice?! Niko ne može reći da je predstavnik jednog naroda! Čović nije predstavnik Hrvata!

Kako Dodik predstavlja srpski narod ako mi imamo dovoljno ruku opozicije da izglasamo sve što hoćemo?! Opozicija u RS-u pravi stratešku grešku što podržava Dodika! Oni su samo Dodikovi bek-vokali! Opozicija će sutra praviti proteste, a već u ponedjeljak će podržati Dodika! Nadam se da će opozicija suštinski promijeniti politiku! Svi mi štitimo Dejton zato što je Ustav važan! Kad susjedi govore o BiH, oni podržavaju samo teritorijalni integritet! Te izjave su opasne! Ne postoji dupli suverenitet o kojem govori Vučić!

SDA ne može i ne smije pobjeći od DF-a kao jedinog preostalog koalicionog partnera! Izetbegović neće pobjeći od Komšića! Izborni zakon se mora donijeti do kraja godine! SDA će se u izmjenama Izbornog zakona voditi svojim interesima! Interes SDA je da ne urade nešto što neće podržati opozicione stranke u FBiH! SDA ne smije popustiti idejama HDZ-a! Ovo što Izetbegović izjavljuje je izviđanje situacije!

Fileov model znači da nečiji glas u nekom kantonu vrijedi više! To je nedopustivo! Ustav BiH će biti promijenjen! Nije tačno da su Hrvati u BiH majorizirani! Jedino izbor člana Predsjedništva nije u rukama HDZ-a! HDZ trenutno ima u rukama sve pozicije osim pozicije člana Predsjedništva! SDA neće i ne smije predati dva kantona HDZ-u! SDA zna da neće uvjeriti Komšića da prihvati Fileov model! Niko ne smije povući teški i opasni potez u BiH pa da prihvati Fileov model! Ako SDA prihvati HDZ-ove zahtjeve – to je politički suicid! Ko će objasniti Bošnjacima u Mostaru i Travniku da su ih dali?

Napustio sam SDA zato što se nisam slagao s politikom rukovodstva! Posebno se nismo slagali poslije izbornog debakla na lokalnim izborima! U stranci napreduju podobni, a ne sposobni! Kap koja je prelila čašu je bila zadnja sjednica Glavnog odbora! Poslije 18 mjeseci imali su samo dvije diskusije! To je bilo poražavajuće! Guši se sloboda mišljenja i dijaloga u stranci! Ne mislim da bi moj status bio drugačiji da sam ranije napustio stranku! Nisam se takmičio ni s kim! Napustio sam zonu političkog komfora koju mnogi priželjkuju! Mnogi se bore da budu na mom mjestu!

U procesu odabira kandidata za Predsjedništvo 2018. napravljen grubi stranački inžinjering! Htjeli su me eliminisati! Otišao je upit na teren i dobio sam 94 kandidature od 110! Poslije mene su bili Džaferović i Sebija! Poslije toga su nastavili vještačku proceduru! Sam sâm odustao od kandidature! To je bila ciljana diskvalifikacija! Da li je bilo normalno da ja budem protukandidat supruzi predsjednika stranke i mog prijatelja?! Tada nisam shvatio da su me namjerno i ciljano diskvlifikovali! Nisam htio da ulazim u utrku s njom! To se prijateljima ne radi!

Sačuvao sam SDA u kritičnom momentu prije izbora 2018.! Mislio sam da se može popraviti stanje u SDA! Većina onih koji vode SDA nemaju znanje, autoritet, vještine i snagu! Ja sam čovjek koji ima samo jedno lice, uvijek i prema svakome! Ne čujem se više s Bakirom! Komuniciramo samo u Parlamentu kada se sretnemo! Samo poslovno! Nema više prijateljstva sa Izetbegovićem! SDA više nije moja!

Ko god dirne u moju porodicu ili mene – dobit će brutalan odgovor! Kritikovat ću ono što SDA radi na političkoj sceni! Svako može kritikovati i ono što ja radim na političkoj sceni! Ozbiljni ljudi ne govore o intimnim druženjima i privatnim stvarima! Ja sam završio sa SDA u tom smislu! Kad se vidim sa Izetbegovićem normalno ću se pozdraviti i poselamiti! Bili smo prijatelji deceniju! Moj izlazak iz SDA je bila poruka da više ne želim biti saučesnik u onome što rade!

Odlazak svakog čovjeka iz SDA je velika šteta za SDA! Neka saberu glasove koje su izgubili! Trebali su napraviti analizu zašto su izgubili na prethodnim izborima! Sistem u kakvom živimo je uzrokovan ličnostima kakav je Osmica! Direktor obavještajne službe ne smije imati nikakve dodirne tačne s političkim strankama! Tadić i Osmica su trebali podnijeti ostavke poslije snimka! Upozoravao sam Bakira! Kako da se složim da jednu od najvažnijih institucija u BiH vodi čovjek koji ne može dokazati legitimnost svoje diplome?! Bakir mi je tvrdio da Osmica ima diplomu! Izetbegović se okužuje ljudima kojima hoće! Pitanje je da li mu oni prenose stvarno stanje s terena!

Ostajem u politici! Imam odgovornost prema ljudima koji su glasali za mene! Trojka je pokazala veliki koalicioni kapacitet! Trojka treba da kreira BH blok koji će biti baziran na programu, a ne fotelji! Država BiH mora biti na prvom mjestu! Trojka kao jezgro, zatim BH blok koji će postati Pokret! To je moja ideja i viđenje kako da izađemo iz ove krize! U budućnosti bi razgovarali sa opozicijom RS-a!

Najvažnija stvar je da Trojka ostane zajedno! Spreman sam da uđem u svaku vrstu političke borbe! Otvoren sam i spreman i za kandidaturu za Predsjedništvo! Ima više načina da budem kandidat! Ne mora Trojka da me predloži! Trojci ne vrijedi matematika ako ne izaberu kredibilnog kandidata! Nije mi imperativ da budem kandidat za člana Predsjedništva BiH! Sačekat ću stav Trojke! Ako sujete nadvladaju političku logiku i prostu matematiku, naravno da su sve opcije na stolu! Ako ne budem opcija Trojke, na stolu su sve opcije!

SDA sigurno ne može računati na veliki broj glasova! Trojka ima šanse da dobije člana Predsjedništva BiH! Trojka može računati na 250-300 hiljada glasova! Ne postoji niko na planeti zbog koga bih ja radio bilo šta protiv interesa BiH! Nije tačno da sam bio Bakirov emisar kod Vučića! To nije bio tajni sastanak! Nikada nisam učestovao u bilo kojem sastanku u vezi sa revizijom! Nisam ni bio pozvan na sastanak u Vijećnici! Rekao sam Vučiću da će biti pokrenuta revizija i to je sve! Softić je bio sa mnom i isto to je rekao! Vučić je rekao da već ima puno saznanja o pokretanju revizije! Ja sam u Beograd došao iz Podgorice, Softić je došao iz Sarajeva! Ne znam da li je bilo sastanka Softića i Vučića prije ili poslije sastanka sa mnom! Bio sam potpuno van procesa revizije i sada mi je žao!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79