Dobio priznanje: Mladi Bosanac spasio život jednoj osobi u Americi

Mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca diljem planete svjetlaju obraz zemlje iz koje potiču.

Jedan od takvih je i Elmir Begić, mladi policajac koji je nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama dobio priznanje jer je jednoj osobi spasio život.

Ovog mladića, čiji su roditelji iz Zvornika, a koji je 1995. rođen u Tuzli putevi su u poratnom periodu odveli najprije do Švicarske, a potom i do St. Louisa u američkoj saveznoj državi Missouri, gdje živi najveća bh. zajednica izvan domovine.

Za Radiosarajevo.ba opisao je događaj u kojem je pokazao svoja znanja i vještine i zbog kojeg je dobio priznanje svoje policijske stanice u gradiću Creve Coeur, za zapadu St. Louisa.

„Bila je noćna smjena i negdje oko ponoći kada je jedan od mojih radnih kolega naišao na auto koje je stajalo na sredini jedne od većih ulica u gradu. Po dolasku na lice mjesta, odmah sam prepoznao da je situacija ozbiljna i da je u pitanju predoziranje. Kada sam prišao autu, odmah sam primjetio drogu na sjedištu, vozač automobila je bio u nesvjesnom stanju. U tom trenutku sam prepoznao ozbiljnost situacije i sav moj trening koji sam do tada imao pokrenuo je u meni u nadu da mogu da spasim tog čovjeka. Ja sam također instruktor za CPR (Cardiopulmonary resuscitation – tehnika spašavanja, op.a. ) i to je mi dosta pomoglo da vratim ovog čovjeka u život, priča nam Begić.

Osobu je najprije izvukao iz automobila, položio na zemlju i počeo davati prvu dozu lijeka Narkan.

“Obično posloje prve doze ljudi se vrate, ali to nije bio slučaj sa ovom osobom. Počeo sam davati CPR da održim njegov puls dok jedan od mojih kolega pozvao hitnu pomoć. U međuvremenu sam mu dao i drugu dozu Narkana, nastavio sa CPR, poslije druge doze i skoro 2-3 minuta CPR čovjek se budi, nesvjestan“, priča nam Begić, kazavši da mu je veoma drago da je nekome spasio život.

Kako kaže, osoba je prebačena u bolnicu i poslije par dana je puštena kući.

„Za mene i moje kolege to je samo još jedan običan radni dan na poslu“, kaže skromni Elmir, čiji šefovi očito ne misle tako, jer je za ovaj čin pohvaljen.

Priča nam da u St. Louis živi od septembra 2000. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Potom je 2014 upisao Maryville University – Odsjek- kriminalističke nauke i kriminologija. Tokom završne, četvrte godine fakulteta, jedan od mojih profesora, koji je bio i šef policijske stanice u Creve Couru, ponudio mu je posao u svojoj stanici policije, podstičući ga da po završetku fakulteta upiše i policijsku akademiju.

„Fakuletet sam završio u maju 2018., a potom se upisujem na policijsku akademiju. Narednih šest mjeseci je bilo veoma naparno, ali pošto je moj životni san uvjek bio da radim kao policajac onda to i nije predstavljalo veliku prepreku. U decembru 2018. dobio sam diplomu i položio zakletvu policajca u Creve Couru“, kaže nam Begić, objašnjavajući da se radi o gradiću sa oko 20.000 stanovnika i oko 50 policajaca u svom sastavu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79