Doboj nije zaštićen od novih poplava

Doboj nije zaštićen od novih poplava


Momir Dejanović iz Centra za humanu politiku izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka napretka u zaštiti grada Doboj od poplava. Prema njegovim procjenama, manje od 10% predviđenog Master plana iz 2014. godine je do sada realizirano. Ovaj nedostatak akcije prema zaštiti grada od poplava, smatraju iz Centra, proizlazi iz neodgovornosti Voda Srpske i gradske vlasti.

Centar za humanu politiku zahtijeva smjenu direktora Voda Srpske, smatrajući ga najodgovornijim za ovu situaciju. Nadalje, kritiziraju gradske vlasti što nisu poduzele mjere za provedbu ključnog projekta zaštite od poplava, koji je već bio planiran još 2014. godine. Nedostatak sredstava za eksproprijaciju zemljišta, dok su istovremeno trošeni na asfaltiranje puteva u izbornim godinama, dodatno je problematizirano.

Sudski procesi protiv bivšeg gradonačelnika i šefa Odsjeka civilne zaštite su u tijeku, no iz Centra za humanu politiku tvrde da to nije dovoljno. Zalažu se za širu istragu i optuživanje svih odgovornih strana. Naglašavaju da ovakvo krivično djelo ne može zastarjeti, s obzirom na veličinu štete i ljudske žrtve.

Predsjednik gradskog odbora SDS-a Stefan Gavrić upozorava na potencijalne katastrofalne posljedice ako se ne uloži više u zaštitu Doboja od poplava.

Naglašava da priroda može biti neumoljiva te da nedovoljna priprema za poplave može dovesti do ozbiljnih problema. Ističe da je potrebno poduzeti veće projekte zaštite i da je Doboj zaostao u odnosu na druge gradove u okolini.

Gradski dužnosnici nisu odgovorili na upite, dok iz Voda Srpske tvrde da se pridržavaju planova i odluka Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Međutim, Centar za humanu politiku nastavlja pozivati na hitne mjere i veću odgovornost kako bi se zaštitio Doboj od budućih poplava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija