Dobojlija bio član grupe koja je organizovala likvidaciju Ćuluma

Dario Jekić (35) iz Doboja, a koji se predao Tužilaštvu BIH, osumnjičen je da je bio član kriminalne grupe koja je organizovala i izvršila likvidaciju Slaviše Ćuluma u Dragočaju kod Banjaluke, saznaje Srpskainfo.

Jekić se predao u pratnji svog advokata, a osim ubistva Ćuluma dovodi se u vezu i sa drugim teškim krivičnim djelima.

Banjalučanin Slaviša Ćulum, ubijen je u ovom gradu 15. maja 2020. godine.

– Jekić je pod istragom je u predmetu „Storidž“, a koji je povezan sa aplikacijama „Skaj“ i „Anom“. On je osumnjičen za organizovani kriminal, da je lično učestvovao u teškom ubistvu, kao i za promet velikih količina droga – rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Predao se Dario Jekić koji je učestvovao u likvidaciji Slaviše Ćuluma

Prema njihovim riječima, Jekić je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu BiH i potraživan je putem međunarodne potjernice.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je Jekić osumnjičen da je bio član kriminalne grupe, a koju je organizovao Jovan Jošilo sa namjerom da se ubije Slaviša Ćulum.

– Osim Jekića i Jošila, grupi su pripadali i Milivoje Lovrenović Čaruga i njegov sin Dušan iz Gradiške, Siniša Šakić Kinez i još neke osobe. Motiv ubistva je sukob koji su odranije sa Ćulumom imali Jošilo i Kinez – pojasnio je naš sagovornik.

Tokom istrage, pripadnici MUP Republike Srpske došli su do brojnih i veoma čvrstih dokaza koji povezuju pomenutu grupu sa ubistvom Ćuluma.

Izvor Srpskainfo ističe da su svi oni koristili kriptovane aplikacije „Skaj“ i „Anom“, a njihovim raspakivanjem nađeni su brojni dokazi.

– Tokom istrage utvrđeno je da su oni detaljno isplanirali ubistvo Ćuluma. Oni su ga pratili, zatim nabavili oružje i postavili zasjedu iz koje su ga likvidirali. Kao dokaze da su to uradili, inspektori posjeduju njihovu prepisku, slike dok su pripremali ubistvo i još mnogo toga – pojasnio je naš sagovornik.

Zbog ubistva Ćuluma do sada je uhapšen i optužen samo Kinez. Dok se ostali nalaze u bjekstvu. Prije par mjeseci u odvojenim slučajevima u Hrvatskoj su uhapšeni Dušan Lovrenović i Jošilo, ali oni još nisu izručeni u BiH.

U Okružnom sud u Banjaluci u toku je suđenje Šakiću, a odbrana optuženog nedavno je predložila DNK vještačenje tragova sa mjesta ubistva, ali nalaz još nije urađen.

Po vještačenju Tužilaštva koje je uradio Biološki fakultet u Beogradu, DNK trag Šakića nađen je na granama izuzetim sa mjesta ubistva.

Ročište na kome bi trebao da se izvede DNK nalaz vještačenja po prijedlogu odbrane Šakića zakazan je za početak oktobra u banjalučkom Okružnom sudu.

Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti.

– Oni su potom prilagodili dvije lokacije u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za skrivanje i skrivanje motocikl – navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil. Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijeli teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

Kada je u pitanju Jekić, on je u decembru prošle godine izbjegao hapšenje u akcija “Storidž” u kojoj je tada uhapšeno 19 osoba.

Grupa, koju je razbila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, se tereti za krijumčarenje velikih količina skanka iz Albanije i Crne Gore u BiH, koja je zajedno sa oružjem krili u Gradiški.

Sumnja se da su dio droge članovi grupe preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Jekić je poznat policiji po činjenju krivičnih djela, a pravosnažno je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva Vanje Panića.
Oduzeto 460 kilograma skanka

Grupa koja je razbijena akcijom „Storidž“ osumnjičena da je dovezla 460 kilograma skanka i sakrila u Gradiški kako bi ga preprodala u Hrvatsku. Međutim, policija je pronašla i zaplijenila pomenutu drogu. Tokom akcije “Storidž 2” pretreseno je više od 50 lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada koje su koristili osumnjičeni, te je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane i zaplijenjeno 11 skupocjenih automobila, oko 100.000 KM, puške, pištolji piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79