Dodatna konfuzija: Je li današnji prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva dogovoren s Trojkom ili nije?

U sklopu nastojanja da se riješe ključna pitanja u vezi s izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, lider HDZ-a, Dragan Čović, danas je predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona. Prijedlog dolazi nakon dogovora s Trojkom i SNSD-om ostvarenog na sastanku u Laktašima. Međutim, ostaje nejasno hoće li stranke Trojke podržati promjene Ustava, što je postalo glavno pitanje u raspravi.

Prema Čovićevim riječima, prijedlog izmjena Izbornog zakona proizlazi iz prethodnog dogovora s Trojkom i SNSD-om, održanog u Laktašima. Čović tvrdi da je riječ o prijedlogu koji proizlazi iz razmatranja alternativa ukoliko promjene Ustava nisu moguće.

Ključna odrednica prijedloga jest dodavanje uslovne kategorije koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Prema novom prijedlogu, kandidat koji bude prvoplasiran pri izboru hrvatskog člana mora biti prvi u barem tri od pet kantona u Federaciji BiH. Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona, a ako ni to ne bude moguće, barem u jednom kantonu.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, izrazio je nejasnoće u vezi sa stavom stranaka Trojke. Izjava lidera SDP-a, da su spremni ići samo u izmjene Izbornog zakona bez diranja u Ustav, stvara dodatnu konfuziju.

Zapisnik sastanka u Laktašima, koji je objavio Nikšić, navodi promjenu Ustava, ali Čović tvrdi da promjene mogu biti ostvarene bez takvog koraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79