Dodik: Ako nam ne daju sredstva iz EU, odustajemo od evropskog puta

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je danas da će RS donijeti odluku da odstupi od evropskog puta BiH, ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz EU.

Dodik je rekao kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizira kredit za vodovod u Bosanskoj Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u RS za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

– Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice – rekao je Dodik.

On je rekao da to nije “samo zbog para, kako pokušavaju da nametnu”, te podsjetio da je ambasador EU u BiH Johann Sattler nedavno rekao da RS neće dobiti 80 posto troškova iz evropskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH, prenosi Srna.

Dodik je ukazao da je RS na finansijskom nivou stabilna, ali da je vidljiva aktivnost da se situacija problematizira.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79