Dodik i Čović nakon sastanka sa Nikšićem: Zadovoljni smo sa ovim partnerstvom, nema više SDA

Dodik i Čović nakon sastanka sa Nikšićem: Zadovoljni smo sa ovim partnerstvom, nema više SDA


U Mostaru je održan sastanak predsjednika HDZ-a, SDP-a i SNSD-a – Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika.

Kako je rečeno, u pitanju je jedan od planiranih sastanaka, kako je dogovoreno kada je ovo partnerstvo i uspostavljeno.

Predsjednici stranaka koje čine vlast na državnom nivou raspravljali su o operativnim temama i strateškim projektima koje je potrebno usvojiti u Vijeću ministara, poput gasne interkonekcije, javlja Federalna.

Dragan Čović je nakon sastanka s predsjednicima stranaka iz koalicije kazao da je riječ o redovnom mjesečnom sastanku. Istakao je da je cilj sastanka bio stvoriti jedan prihvatljivi ambijent za učinkovitije funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, kako na nivou BiH, tako i na nivou FBiH.

“Mislim da u Vijeću ministara to koordiniranje već funkcionira, sve odluke se donose jednoglasno i to treba sada dinamizirati. Mi želimo da u paketu sve te mjere idu, jer naše apsolutno opredjeljenje je Europska unija i vjerujem da ćemo to staviti kroz ove naše mehanizme koordiniranja vrlo brzo”, rekao je Čović.

“Osim toga, dogovorili smo da damo po jednu osobu, koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona, da primarno dogovorimo koncept, način rada i da odredimo ljude koji će na tome raditi. Moguće da će u prvom dijelu obuhvatiti pitanje CIK-a i mehanizama provođenja izbora, ali kasnije i sve druge teme riješiti, jer naša obaveza je da u šest mjeseci od izbora to završimo. Gospodin Dizdar je postavljen u ime SDP-a, gospodin Nović u ime SNSD-a i gospođa Filipović u ime HDZ-a”, kazao je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da je prisustvovao sastanku u ime Trojke te potvrdio opredjeljenje i spremnost za dogovaranje.

“Naravno da postoje stvari koje se teže dogovaramo, postoje stvari koje puno to lakše radimo. Uzgred mi smo danas imali i sjednicu federalne Vlade u Mostaru. Četvrta redovna sjednica, bila je jedna hitna i to pokazuje jednu novu atmosferu. Moram reći da sve do sad što je bilo na sjednicama federalne Vlade je jednoglasno usvojeno. Više volimo potrošiti dva dana na dogovaranje i usaglašavanje kao i na državnom nivou, nego da se dovedemo u fazu da jedni drugima, jedni za druge nešto preglasamo, dogovaramo se mimo naših programa, a svakako da nam predstoji dalje nastavak na ovom putu reformi i kad je BiH u pitanju i naših odnosa u FBiH”, rekao je Nikšić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “Trojke” kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

Dodik je naveo kako je na sastanku u Domu HDZ-a atmosfera bila “obećavajuća” i da je “potpuno drugačija od one iz prošlih vremena”…

“Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom, naglasio je Dodik.

 

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija