Dodik i Vučić prisustvovali pokaznom gađanju Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokaznom gađanju pripadnika Vojske Srbije na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Dodik i Vučić razgledali su oružje i oruđe koje je novouvedeno u upotrebu u Vojsku Srbije i na kojem je danas prikazana obučenost vojnika.

“Naše je da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želio da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u armiju, u vojsku i mi drugačije ne možemo da opstanemo na ovom geopolitičkom području osim da budem jaki i još jači nego što smo danas”, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo da je Dodik stigao na Pasuljanske livade iz posjete Hrvatskoj i da je koristio srpski helikopter.

On je poručio da Srbija ima ogromna ulaganja u svoju vojsku, jer na ovom prostoru ne može da opstane ako ne bude jaka.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan vježbom u kojoj su učestvovala 743 pripadnika Vojske Srbije i precizirao da je jedan od njenih ciljeva vježbanje uspostavljanja koordinacije i direktne veze između dronova i vatrenih položaja, što je doprinijelo bržem i preciznijem reagovanju i gađanju jedinica na tlu.

Predsjednik Srbije posebno je pohvalio dejstvo kineske bespilotne letjelice “CH-95”, te naveo da se do kraja godine očekuje dolazak dronova kamikaza koji su kupljeni, kao i da će Vojno-tehnički zavod nastaviti sa razvojem domaćih dronova za posmatranje i naoružanih.

On je istakao i dejstvo nove modularne puške domaće proizvodnje, ali i drugog naoružanja poput višecjevnih lansera raketa ili modernizovanih tenkova.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je ocijenio da u Prištini ne žele izbore niti bilo šta već “jedino da hapse” i uputio molbu međunarodnoj zajednici da preostali Srbi u prištinskim zatvorima što prije budu pušteni, jer postoje informacije o njihovom maltretiranju.

“Molimo Eulex i međunarodnu zajednicu da učestvuju u spasavanju života srpskih zatvorenika. Neki su u pritvoru i po više od godinu i po dana”, rekao je Vučić.

Današnje pokazno gađanje organizovano je u okviru završne Faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom, a učestvovala su 743 pripadnika Vojske sa 56 ključnih sredstava ratne tehnike.

U prethodne dvije nedjelje izvedena obuka na modernizovanim naoružanjem, dio obučavanja izveden je u noćnim uslovima.

Vježbi su, između ostalih, prisustvovali i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79