Dodik igra onako kako vjetrovi pušu: Danas zove Macrona, a prije četiri mjeseca surađivao s kolegama iz stranke Le Pen

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik mijenja stavove onako kako vjetar puše. Nakon što je Emmanuel Macron pobijedio na izborima u Francuskoj, Dodik mu je uputio čestitku i tom prilikom ga pozvao na sastanak kako bi mu detaljno opisao trenutno stanje u BiH.

– S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u RS-u i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Međutim, Dodik prije manje od pola godine nije ovako govorio. Štaviše, njegova pažnja je bila usmjerena ka drugoj strani, odnosno ka Marine Le Pen.

Naime, Milorad Dodik je početkom januara, uoči proslave neustavnog Dana RS upravo europarlamentarcima Thierriju Marianiju i Herveu Juvinu, kolegama iz stranke Marine Le Pen poslao poziv da prisustvuju obilježavanju ovog dana. Što su oni i učinili. Francuska ambasada u BiH se svojevremeno ogradila od postupaka njihovih europarlamentaraca.

U pismu je Dodik napisao: “Čast mi je pozvati Vas da uzmete učešće u obilježavanju nacionalnog praznika 8 i 9. januara u Banjaluci. Biće to prilika također da razgovaramo o situaciji u BiH i na Zapdnom Balkanu.”

Herve Juvin je savjetnik Marine Le Pen.

S druge strane, iako u svom novom pismu Macronu Dodik navodi da mu je pisao 15. novembra krajem prošle godine, potrebno je istaći kako nije zvao nikoga od Macronovih saradnika.

Drugim riječima, Dodik igra onako kako politički vjetrovi u Evropi pušu. Sada kada su desničari poraženi na nekoliko frontova, Dodik se zaogrće ruhom demokratije i poziva na sastanke. Ipak, potrebno je lobirati da mu se ne uvedu sankcije, pogotovo nakon što je njihov najveći blokator u EU Janez Janša, izgubio na izborima u Sloveniji, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79