Dodik kritikuje izborni proces: Delegate bira Narodna skupština, ne žrijeb

Dodik kritikuje izborni proces: Delegate bira Narodna skupština, ne žrijeb


Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, oštro je kritikovao trenutni izborni proces, ističući da delegate u Domu naroda bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne žrijeb.

Dodik je pozvao na ponavljanje izbora ako nešto nije kako treba.

“Neka se vidi sva farsa do kraja, koju javnost to ne primjećuje. Ovo što se dešava nije borba za Milorada Dodika, ja sam i dobio sankcije, jer sam se borio na taj način za RS, za dvotrećinsku većinu. Šta sam imao od toga. Sud BiH dva puta presuđuje po istom predmetu bez novih činjenica, treći put presuđuje onako kako traži američka Ambasada,” rekao je Dodik.

On je dodao da ga žrijeb ne interesuje te da neće učestvovati u tome.

“Sada se vidi kako se izdajnički drugi ponašaju. Nije bio predmet prigovora izbor delegata, nego povrijeđena procedura da se da mišljenje neke strane u ovom slučaju, PDP-a,” naglašava Dodik.

Dodik je također poručio da se na nivou BiH neće donijeti nijedan zakon koji bi bio na štetu Republike Srpske.

Podsjećamo, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, izjavila je da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hadžiabdić je pojasnila da će više detalja o žrijebanju, koje je zakazano u sjedištu CIK-a, biti poznato nakon sjednice jer je jedan broj članova CIK-a van BiH. Naglasila je da se odluke donose kolektivno.

Podsjećamo, Sud BiH je odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija