Napori BiH za pristupanje Evropskoj uniji: Nismo se makli iz mjesta, a toliko smo najavljivali otvaranje pregovora

Napori BiH za pristupanje Evropskoj uniji: Nismo se makli iz mjesta, a toliko smo najavljivali otvaranje pregovora


Bosna i Hercegovina već dugi niz godina radi na tome da postane punopravna članica Evropske unije, no unatoč brojnim najavama i obećanjima o otvaranju pregovora, čini se da napredak izostaje.

Proces pristupanja Evropskoj uniji složen je i zahtijeva ispunjenje niza političkih, ekonomskih i pravnih kriterija, ali do sada nije došlo do značajnih pomaka.

Trenutno stanje

Bosna i Hercegovina je 2016. godine predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisija je 2019. godine izdala mišljenje o zahtjevu BiH, navodeći 14 ključnih prioriteta koje zemlja mora ispuniti prije nego što postane kandidat za članstvo. Ovi prioriteti uključuju reforme u oblastima pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, javne administracije, zaštite ljudskih prava i ekonomske politike.

Zastoj u reformama

Iako je BiH postigla određeni napredak u nekim oblastima, mnogi izazovi i dalje ostaju. Politička nestabilnost, etničke podjele i sporost u implementaciji reformi znatno usporavaju proces. Čini se da su mnoge reforme ostale samo na papiru, dok stvarni napredak u praksi izostaje.

  1. Politička nestabilnost: Političke tenzije i nesuglasice među etničkim grupama i političkim strankama često usporavaju proces donošenja i implementacije reformi.
  2. Borba protiv korupcije: Iako su usvojeni zakoni i strategije za borbu protiv korupcije, njihova provedba je često nedovoljna, a povjerenje građana u institucije je nisko.
  3. Ekonomske reforme: Ekonomija Bosne i Hercegovine suočava se s izazovima kao što su visoka nezaposlenost, spora privatizacija i potreba za modernizacijom industrije.
  4. Vladavina prava: Osnaživanje vladavine prava i jačanje pravosudnog sistema ostaje ključni prioritet, ali i veliki izazov zbog političkog utjecaja i nedostatka nezavisnosti institucija.

Neispunjena obećanja

Unatoč brojnim najavama političara o skorom otvaranju pregovora s Evropskom unijom, konkretni rezultati su izostali. Građani Bosne i Hercegovine postaju sve skeptičniji prema mogućnosti brzog pristupanja EU, s obzirom na to da se situacija na terenu malo mijenja.

Perspektive za budućnost

Evropska unija ostaje posvećena integraciji Bosne i Hercegovine i pruža podršku kroz različite programe pomoći i saradnje. Važno je da BiH nastavi raditi na ispunjavanju postavljenih kriterija i provođenju potrebnih reformi. Međutim, bez značajnijih promjena u političkom pristupu i stvarnom provođenju reformi, napredak će ostati samo teorijski.

Pristupanje Evropskoj uniji je dugotrajan proces koji zahtijeva upornost, političku volju i angažman svih društvenih aktera. Bosna i Hercegovina mora prevladati postojeće izazove i postići konkretan napredak kako bi se približila statusu kandidata za članstvo u EU. Tek tada će obećanja o otvaranju pregovora postati stvarnost, a ne samo prazna retorika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija