Dodik na Sudu BiH nije imao šta reći: Ispred Suda vrijeđao sudije, tužioce ali i političare kao što su Krišto, Konaković

Dodik na Sudu BiH nije imao šta reći: Ispred Suda vrijeđao sudije, tužioce ali i političare kao što su Krišto, Konaković


Na današnjem ročištu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milosu Lukiću, saslušan je svjedok odbrane drugooptuženog Boran Bosančić, generalni sekretar NSRS i predsjednik UO Službenog glasnika RS. Ročište je bazirano na ovlaštenjima Bosančića, ali i Službenog glasnika, generalno, referišući se na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, za šta se Dodik i Lukić i terete.

Bosančić je svoje izlaganje započeo konstatacijom da ne postoji niti originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti ovjerena kopija u NSRS, na šta je reagovala postupajući sudija Sena Uzunović, javlja N1.

Navodi da u procesnom rješenju odbrane Lukića, odnosno, advokata Miljkana Pucara, nije naveden ovaj dio, nakon čega je ispitivanje nastavljeno.

Bosančić je nastavio da, prema zakonu, bonski zaključci nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku Republike Srpske. Advokata Pucara je, prilikom ispitivanja svjedoka, zanimalo da li su ispoštovane sve procedure prilikom održavanja sporne 7. i 8. sjednice NSRS, na šta je Bosančić odgovorio da jesu.

Dalje je pojasnio da je odluka visokog predstavnika u BiH, kojom nameće odluke Krivičnog zakona i zabranu neobjavljivanja njegovih i odluka Ustavnog suda u Službenom glasniku, uslijedila e-mailom, na adresu NSRS, nakon sjednice. S tim u vezi, ističe da, niti predsjednik NSRS, niti bilo ko u Službenom glasniku, ima ovlaštenje da stopira objavljivanje nekog akta ili odluke koja je ranije donijeta.

Osim objave, Službeni glasnik RS nema nikakva druga ovlaštenja, kaže, a odgovara, isključivo, svom osnivaču, odnosno, Vladi Republike Srpske. U suprotnom, to bi značilo kršenje ustavnog poretka i Ustava RS i Ustava BiH.

Uslijedila su ispitivanja advokata Bubića i tužilaca. Zanimljiva situacija dogodila se kada je Uzunović pitala Dodika da li ima pitanja, na šta je odgovorio:

“Ne znam kada bih ušao i izašao iz okvira ispitivanja, nemam šta reći”, s obzirom na to da je sudija dva puta upozorila svjedoka i odbranu da izlaze iz okvira ispitivanja. Dodikov odgovor naišao je na odobravanje publike, na šta je Uzunović skrenula pažnju.

Na narednom ročištu, planiranom za 25. septembar, očekuje se saslušanje drugog svjedoka odbrane drugooptuženog Dalibora Panića, generalnog sekretara Vlade RS, te predstavljanje Vladinog izvještaja, u okviru materijalnih dokaza.

 

“Vioki predstavnik, čak ako je legalan, ni po Ustavu BiH, RS ni po zakonima, ni bonskim ovlaštenjima nema pravo da se miješa u zakonodavni postupak i to je jasno rečeno. On ne može da nemetne zakon i zaustavi zakon”, rekao je Dodik, iznoseći svoje tumačenje, javlja N1.

Kritikovao je i Tužilaštvo kazavši da “izmišlja” proces, da bi kasnije rekao i da pravosudne institucije BiH “ne postoje” po Ustavu BiH.

“Veoma je jasno da ovo hrani neku zlu aždaju u FBiH kojoj je važno da Milorad Dodik samo ovdje dolazi i hrane se s tim dolaskom, a mi dolazimo da pokažemo koliko je to besmisleno u svakom pogledu”, rekao je Dodik.

Ponovo je optužio “centre moći” da stoje iza ovog procesa, prevashodno Ambasadu SAD. Vrijeđao je sudije i tužioce kazavši da su podanici, a za one iz reda srpskog naroda nazvao je “poltronima”.

“Kada odmakne vrijeme i kada ne budemo bili ovako intenzivno uključeni u proces i kada nekog tužioca sretnete, mislim da će ga biti sram i objašnjavaće da su morali. Ova je montaža na štetu prije svega Bosne i Hercegovine, uništit će povjerenje”, rekao je Dodik.

Iskoristio je Dodik i ovaj trenutak za izbornu promociju poručivši da će SNSD pobijediti u “70 posto opština, a sa koalicionim partnerima i više”.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi Plana rasta koji je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kazao je kako se “ponaša kao nenavođena raketa”.

“Ona pokušava da sruši mehanizam koordinacije. Moramo s dokumentima koji su usaglašeni u skladu s mehanizmom koordinacije istrajavati, ako nije usaglašeno onda ne dostavljamo. I Borjana Krišto nije niko ko to može da uradi bez obzira što se umislila da to može da uradi. Ne znam ni šta je dostavila, ali očigledno da je ona sebi misionarsku ulogu postavila da može nešto da istumači ili ne. Ako je to usaglašeno u skladu s procedurom vezano za mehanizam koordinacije, ako nije, ona ruši mehanizam koordinacije i samim time dogovor u BiH i to je na najveću štetu hrvatskog naroda jer hrvatski narod bi trebao da bude zainteresovan za mehanizam koordinacije više nego bošnjački. Ako je hrvatski neki kadar ruši, onda ruši taj mehanizam koji će doći glave hrvatskom narodu u BiH”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na komentare Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH rekao je da je “on pokazao nesposobnost i da je on podvala bošnjačkom narodu.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija