Dodik: Najveća prijetnja suverenitetu i integritetu BiH su izjave međunarodnih aktera i odluke Ustavnog suda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da i posljednja reakcija State Departmenta “povreda suvereniteta Bosne i Hercegovine, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu”.

State Department: Dejtonski mirovni sporazum je pod prijetnjom

“Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje State Departmenta u kojem navode da se “zakonom koji je usvojila Narodna skupština RS krši Ustav BiH”.

Dodik je istakao da je američki ambasador u Sarajevu ‘svojim, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH’.

“Umjesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocjenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH”, ukazao je predsjednik RS za medije iz ovog entiteta.

On je poručio da RS ostaje čvrsto privržena očuvanju Datyonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH.

“Trenutno najveća prijetnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave od dijela međunarodnih aktera. Umjesto suočavanja sa problemom, njeguje se praksa zabijanja glave u pijesak i lova na vještice.

To je praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate. Vrijeme je da mi u BiH ozbiljno sjednemo za sto i tražimo rješenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH”, poručio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79