Dodik napao SDP-ovog Igora Stojanovića: Antisrpski je nastrojen

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik komentirao je političke procese u BiH te ponudio interesantan osvrt na kadar SDP-a, stranke Osmorke koja je sa SNSD-om i HDZ-om koalicioni partner na nivou BiH u novom sazivu vlasti.

Dodik je svoje viđenje političke situacije u BiH počeo kazavši da SDA nije jedina stranka sa kojom se može praviti vlast u BiH te da je ta stranka godinama odbijala zahtjeve HDZ-a i tako ignorirala želje Hrvata.

“Pošto je poznato da mi dijelimo određene političke poglede sa HDZ-om, dobro je da se držimo zajedno sa HDZ-om u pogledu predstavljanja na nivou BiH. Otišli smo u Mostar i bili smo u Banjoj Luci i dogovorili da ćemo to zajedno donositi. Onda su se pojavile neke Šestorke, Osmorke, ne znam ni ja dokle će to doći. Neke ljude znam. Konakovića tek upoznajem. Veoma je loše za Osmorku i BiH ono što se spominje, da bi Lagumdžija i Arnaut mogli biti ambasadori”, mišljenja je Dodik.

Istakao je da je njegov zadatak da RS ima dobru reprezentaciju i da je jedini zadatak njegove stranke osigurati deblokadu projekata.

“Buk Bijela, gasovod, aerodrom, imovina, to su sve neprikosnovena pitanja RS-a. U onom dijelu gdje se pojavljuje BiH jeste davanje saglasnosti za gasovod i aerodrom. Što se tiče Buk Bijele oni nemaju nikakvu nadležnost. Ustavni sud izmišlja teme. Samo pokušavaju da zgrabe i BiH i imovinu”, rekao je lider SNSD-a tokom gostovanja u programu RTRS-a.

Kazao je kako je 2013. godine postignut dogovor kojim 50 lokacija perspektivne vojne imovine pripada BiH, a da sve ostalo pripada entitetima.

“Tek su se onda pojavile koncepcije koje sve osporavaju. To nije ni slučajno jer se 1998. godine vodila debata na koji način će se voditi privatizacija kapitala. Neće se desiti da se na nivou BiH donese zakon o imovini koji kaže da su šume vlasništvo BiH. Ne, šume na prostoru RS-a pripadaju RS-u. Sve što je na prostoru RS-u ne pripada BiH i neće nikada pripadati BiH. Ako je ovo mjera moje promjene, vi zaključite da li se ja mijenjam ili ne mijenjam”, poručio je Dodik.

Smatra da nema razloga da se mijenja te da i dalje tvrdi da BiH “nema nadležnosti” zbog čega su neki ljuti, a komentirao je i prijedlog Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije BiH.

“Njihov zahtjev je da budu predstavljeni ovdje u Banjoj Luci, a tamo imaju Srbina koji ispunjava njihove zahtjeve koji je više antisrpski nastrojen nego što bi se očekivalo. U tom pogledu apsolutno to nije sreća. Ta jedna građanistička strutkura kod Bošnjaka je opasnija nego ove ultranacionalne partije kao što je SDA”, mišljenja je predsjednik RS-a.

Važno je napomenuti da je stranka iz koje Stojanović dolazi partner u vlasti na državnom nivou sa SNSD-om i HDZ-om.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79