Dodik: Nismo se dogovorili, žao mi je. Dalje smo sad nego prije tri mjeseca

Dodik: Nismo se dogovorili, žao mi je. Dalje smo sad nego prije tri mjeseca


Završen je sastanak lidera vladajući stranaka, a sudeći prema izjavama Milorada Dodika – nema dogovara oko ključnih stvari.

“S naše strane je bila ranije prihvaćena varijanta, za šta je saglasnost dala i Evropska komisija. Ostao je problem sjedišta. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije ni za to apelaciono odjeljenje nego za neku vrstu suda. Što znači da se nismo dogovorili. Ključno ptanje je sjedište. Mi smatramo da treba biti u Banjoj Luci, partneri iz FBiH smatraju da bude u RS, ali neka druga lokacija.

Opet mislim da je to nekorektno. Ovaj sastanak nije polučio razultat”, naveo je Dodik.

On je rekao da oko Ustavnog suda BiH postoji dogovor da se kreće prema rješenju kroz ranije dogovorene varijante.

“Popunjena je radna grupa za izradu izbornog zakona i to će se kretati dalje, a na federalnim partnerima ostaje obaveza da riješe izbor članova Predsjedništva. RS ostaje da mi biramo jednog iz RS neposredno, a prihvatamo kako se dogovore u FBiH. Mi ćemo se nastaviti da razgovaramo”, istakao je Dodik.

On mu je rekao da mu je žao što su pregovori propali.

“To je sve što možemo reći. Postoje neka kretanja, raniji dogovor oko nekih rješavanja problema Elektroprijenosu, uvođenje v.d. statusa za te tamo ljude, to je dogovoreno. Ima stvari u kojima se krećemo. Mi smo mislili da napravimo neki korak prema EU u vrijeme kada dolaze ti ljudi. Žao mi je”, kaže Dodik.

On je rekao da je ovo bio ključni sastanak uoči dolaska šefice Evrpske komisije.

“Ako je Banja Luka sporna, onda oni negiraju i državnost i sve za šta se zalažu. Je li Banja Luka prljava. Nismo tražili da se izmjesti na Šri Lanku”, istakao je Dodik.

On je ponovio priču da Sud BiH nema dejtonsko utemeljenje.

“Doći će vrijeme da će se to pitanje sudova rješavati. Ni jedna presuda u Sudu BiH sa stanovišta prava nije održiva. Nemoguće da prvo i drugo odjelenje bude na isto mjestu. Ali u BiH nema ni ‘p’ od prava”, istakao je on.

Na kraju je kazao da su partneri sad što se tiče priče u Sudu BiH dalje sad nego prije tri mjeseca.

On je dalje kazao da Evropska unije laže BiH i da nema ništa od otvaranja pregovora.

“Tako ja čujem, oni guraju Ukrajinu i to, a nas će ostaviti opet po strani”, rekao je Dodik. “Partneri kažu da ćemo neke stvari rješavati sedam dana prije ulaska u EU. Mi nikad nećemo u EU, oni će se prije raspasti nego što mi uđemo”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija