Dodik planira napraviti aerodrom u Trebinju a ovaj u Banjaluci mu bilježi višemilionske gubitke

Dodik planira napraviti aerodrom u Trebinju a ovaj u Banjaluci mu bilježi višemilionske gubitke


Aerodrom Banja Luka je prošle godine imao gubitak od 1.741.683 BAM (890.508 eura).

Aerodrom je imao prihod od ukupno 4,71 milion KM. Aerodrom naglašava da je dobio manju subvenciju prošle godine od RS, a što je odlučeno pri kraju godine i to 1,08 miliona KM, te da su povećane plaće za 0,57 miliona KM.

Aerodrom je morao povećati broj radnika radi daleko većeg saobraćaja, čime su se i ovi troškovi uvećali. Najveće povećanje prihoda je bilo od ugostiteljstva, parkirališta i usluga odleđivanja aviona. Najveći minus u prihodima je bio od prodaje goriva, piše zamaaero.

Aerodrom ima ozbiljnih neizmirenih dugovanja. U 2024. je pokrenuto šest sudskih sporova za naplatu potraživanja u visini 411.640 KM. Aerodrom već u postupku ima tri sudska spora za neizvjesnim ishodom.

Banja Luka napominje kako aerodromi Sarajevo, Tuzla i Mostar subvencioniraju aviokompanije za uvođenje linije, što čini Banju Luku vrlo nekonkurentnom.

I da, tu Aerodrom Banja Luka i RS moraju hitno i efikasno poraditi na istom modelu kako bi Banja Luka postala konkurentna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija