Dodik protiv prolongiranja izbora: Tvrdi i da su mu nudili skidanje sankcija

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u Laktašima da “ne odlučuje lider SDA Bakir Izetbegović o tome da li bi izbori u BiH mogli biti prolongirani, ali da je moguće svašta, imajući u vidu sa su oni formirali svoju izbornu komisiju”.

– Mi smo protiv prolongiranja izbora. Jesmo za to da pokušamo nešto riješiti oko Izbornog zakona, ako je to moguće, ako nije, šta da radimo – rekao je Dodik novinarima u Laktašima, komentirajući Izetbegovićevu izjavu da je moguće prolongiranje općih izbora za novembar ili decembar.

On je ocijenio da u svakom slučaju ostaje ozbiljan problem koji će se tek problematizovati u narednim mjesecima, a to je, kako je naveo, “nelegalno i nezakonito izabrana Centralna izborna komisija”.

Dodik je dalje naveo da “Evropljani nažalost podržavaju takav nelegalan izbor, zato što su Amerikanci rekli da to treba”.

– Oni sada šute i ne žele da vide da nije bilo konkursa i nije bilo skupštinske procedure na nivou BiH koja je predviđena za izbor članova komisije, nego su se opredijelili da to bude čisto politički motivisano tijelo u kojem sjede predstavnici Željka Komšića, SDS-a, PDP-a, SDA. I oni će naravno modelirati određene stvari – rekao je Milorad Dodik.

On je rekao da je opozicija u Republici Srpskoj na fonu svega onoga što se čuje u Federaciji BiH.

– Ako Bakir Izetbegović nešto progovori, odmah imamo hvalospjeve ostalih koji se utrkuju da prikažu Republiku Srpsku kao nestabilnu – istakao je Dodik te poručio da je “RS stabilna i da iza sebe ima ozbiljne uspjehe”.

Navode opozicije o korupciji nazvao je samo predizbornim trikom.

– A to čak nije ni njihova pamet, nego su im to rekli iz Američke ambasade, jer onaj nadobudni (američki izaslanik za zapadni Balkan) Gabrijel Eskobar misli da ovdje kroz taj format može nešto da riješi. Kriv je samo onaj kome sud kaže da je kriv i da je u korupciji – rekao je predsjednik SNSD-a.

On je dalje podsjetio da je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u prvostepenom postupku osuđen za korupciju u vezi sa šumama, a u drugostepenom mu je rečeno da PDP mora izaći iz Vlade sa SNSD-om da bi ga oslobodili krivice, nakon čega je on 2009. godine to i uradio.

– I onda Ivanić nije kriv?! Toliko o korupciji – poručio je Dodik.

Dodik je danas tvrdio da je čak i njemu ponuđeno da će mu, ako prihvati njihove politike, skinuti sankcije i, zajedno sa tim, priču o tome da je korumpiran.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79