Dodik: Republika Srpska ima probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sve što je neustavno i antidejtonsko u BiH nametnuo dio međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom, te da je priča Michaela Murphyja o ustavnosti i legitimitetu u BiH cirkuska predstava za dokone.

“Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da Republika Srpska ima probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Srpske”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je sve što Murphy radi ovdje direktno upereno protiv interesa Republike Srpske, što američki ambasador i ne krije, kao što ne može sakriti ozlojeđenost činjenicom da je na izborima ubjedljivo izabran voljom građana Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da u Ustavu piše da se predsjednik Republike Srpske bira na direktnim izborima od punoljenih birača i da je on tako i biran.

“Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Savjetu bezbjednosti UN. Možda Murphy može da izlobira i izjave u State departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Savjeta bezbjednosti UN po pitanju svog pulena Christiana Schmidta”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da otuda i svakodnevni napori Murphyja da dokaže nedokazivo.

“Murphy kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje Dana Republike. Građani Republike Srpske su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Srpske, da li u te građane o kojima Murphy govori on računa i one što su slavili?”, upitao je Dodik.

Što se tiče obilježavanja 9. januara kao Dana Republike, Dodik je poručio Murphyju da će se to nastaviti dok je naroda Republike Srpske.

“Iskoristio bih ovu priliku da mu zahvalim što se potrudio da preletima preko neba Republike Srpske američka avijacija uveliča proslavu 9. januara”, rekao je Dodik.

Murphy je izjavio za federalne medije da je “proslava Dan Republike neustavna”, da je “puno ljudi koji se pitaju u vezi sa legitimnošću ishoda izbora za predsjednika Republike Srpske”, te da je “ironično da Dodik voli da govori o legitimnosti Schmidta koja je vrlo jasna”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79