Dodik: SNSD i HDZ će zajedno nastupati na nivou BiH, bez toga se neće formirati vlast

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da mu je namjera da njegova stranka u Domu naroda BiH ima četiri delegata.

– Želimo da obezbijedimo većinu za Dom naroda na nivou BiH, od četiri, i da obezbijedimo dvotrećinsku većinu da zaštitimo Željku Cvijanović u Predsjedništvu BiH od očigledno uzurpatorske pozicije koju već spremaju druga dva člana Predsjedništva – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

U vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo i da je poznato da se strukture vlasti na državnom nivou veoma teško formiraju.

– Nemam povjerenja u te institucije, ne vjeruje da će se to završiti do marta-aprila, a vjerujem i duže – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.

– Mi ćemo ući sa onima koji će prije nego što uđemo u strukture vlasti prihvatiti da se deblokiraju projekti u RS-u u vezi sa gasovodom, aerodromom u Trebinju, Hidroelektrane “Buk Bijela” – naglasio je Dodik.

On je dodao da to nije nikakvo uslovljavanje te da je to bilo nepotrebno zaustavljeno u ranijem periodu.

Prvo će, kako je rekao, SNSD imati sastanak sa HDZ-om BiH i dogovoriti sve stvari.

Dodik je naglasio da SNSD podržava da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz hrvatskog naroda, prije svega iz HDZ-a BiH, i da će u tom pogledu podržati bilo koji prijedlog koji dođe iz HDZ-a.

– Mi ćemo preferirati Ministarstvo finansija i još tri, jer ukupno četiri pripadaju RS-u. Dogovorit ćemo sa partnerima koje bi to bilo, moguće Ministarstvo za ekonomske odnose. U svakom slučaju, nama sada pripada Ministarstvo vanjskih poslova jer je sada bio kadar iz SDA, musliman, pošto mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara dobijaju Hrvati, oni ne bi mogli da imaju i ministra vanjskih poslova – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da trenutno radi na obezbjeđivanju podrške za četiri delegata u Dom naroda iz SNSD-a i da mu za to nedostaje još jedan glas.

– Činjenica da je Željka Cvijanović u Predsjedništvu BiH, da ćemo imati četiri delegata, imamo najveći broj poslanika iz RS – 14, osam u bloku – šest naših ima US i Demos, to govori da su brojevi i programi na našoj strani – dodao je on.

On je naglasio da će osnovna politika SNSD-a biti vraćanje na scenu Ustava BiH.

– Naša osnovna politika će biti – vratite Ustav BiH na scenu i mi ćemo u njoj ostati, ukoliko to nećete, vidjet ćete da ćemo otići. To će biti naš pristup jer mi ne želimo da budemo u zemlji u kojoj se krši Ustav – dodao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79