Dodik za svoju televiziju: Idem kod Putina, nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života

Dodik je u intrevjuu za UNA TV pričao o nezavisnosti Republike Srpske, protestima ispred OHR-a, predstojećim izborima, sastanku sa Putinom.

„Ja to (nezavisnost Republike Srpske) hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture“, rekao je Dodik.

Govoreći o protestima ispred OHR-a Dodik je rekao su „Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je Schmidt i činio u prethodnom periodu“.

„Ja sam protiv nametanja bilo kakvog rješenja. To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vrijeme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice“, rekao je Dodik.

Što se tiče stranih vojnika, Dodik kaže da ih neće ovdje i da BiH ne treba nikakva oružana sila. Tvrdi i da je Vlada Republike Srpske stabilnija nego vlade nekih evropskih zemalja.

„Ima nekih koji hoće, ja neću strane vojnike ovdje. Da bi došli ovdje, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovdje ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sjesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne. Mi u Republici Srpskoj imamo stabilniju Vladu nego što ima Austrija, Njemačka, Velika Britanija koja je već izgubila vladu i Italija koja gubi. S druge strane, u Federaciji BIH ne mogu se dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Mi bismo trebali da nađemo neki dogovor“, izjavio je Dodik.

On je u ovom intervju rekao i da je otišao kod predsjednika Rusije Vladimira Putina iz svog zdravog razuma i najavio je da će ići ponovo u septembru.

„Svaki put kao i ovaj posljednji, Putin je rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ali ovi zapadnjaci, ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše“, rekao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79