Dodika pitali šta je sa formiranjem Vojske RS. Evo šta je odgovorio

Dodika pitali šta je sa formiranjem Vojske RS. Evo šta je odgovorio


Predsjednik RS, Milorad Dodik ponovio je stav da neće odustati od ranijih planova da se vrate sve one nadležnosti koje su oduzete RS, ali nije precizirao kada će se to naći na dnevnom redu.

Na pitanje da li je RS odustala od vraćanja nadležnosti i formiranja Vojske RS, Dodik je rekao da vojska nije dio ustavnog aranžmana u BiH.

– To je dio aranžmana koji su dogovorili entiteti. To ne znači da smo time zadovoljni – istakao je Dodik.

On je podsjetio na stav da RS želi one nadležnosti koje su joj date Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodik je dodao da se RS zalaže za demilitarizaciju BiH jer su izdvajanja za Oružane snage BiH sve veća i po njegovom mišljenju potpuno nepotrebna.

– Vojska izvorno pripada RS. Mi smo jedna od strana i imamo pravo da postavljamo pitanje koje se tiče vojske. Postavljat ćemo to pitanje uvijek kada budemo smatrali da je potrebno – naveo je Dodik.

On je rekao da će RS nastaviti sa vraćanjem nadležnosti koje su bile na dnevnom redu u Narodnoj skupštini RS, uključujući i agenciju za lijekove.

– Jednu po jednu ćemo stavljati na dnevni red onda kada mislimo da je to potrebno – istakao je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija