Dodikova vila na Dedinju pod velikom policijskom lupom: Otkud mu 1.5 milion KM za ovaj raskoš?

Ministarstvo pravde BiH na zahtjev Tužilaštva BiH prošle sedmice Srbiji je uputilo novu urgenciju u kojoj se traži dostavljanje dokumentacije o tome kako je još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH lider SNSD-a Milorad Dodik kupio vilu na Dedinju.

Naime, navodi se da je iznos vile 750.000 eura (1.467.590,35 KM). Očigleno, njegova raskošna vila ponovo je pod lupom.

Tužilaštvo BiH Dodika u predmetu “Pavlović banka” sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, i on je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu. Pored toga, sumnja se da je on kredit u pometnutoj banci ovjerio pečatom Vlade RS, jer je u to vrijeme bio premijer RS.

Negirao navode

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu i da mu sve “pakuju stranci”.

Kako tvrdi Dodik, novac za kupovinu obezbijedio je iz kredita koji je podigao u “Pavlović banci”. Ova vila kupljena je 14. maja 2007. godine.

Ipak, Tužilaštvo BiH navodi da je kredit podignut godinu dana nakon kupovine vile, odnosno 27. juna 2008. godine zbog čega je i pokrenuta istraga koja treba da utvrdi odakle Dodiku novac za kupovinu kuće.

Dodik ne odustaje od tvrdnji da je vila plaćena iz kredita i da za istragu kaže da je pokrenuta iz političkih razloga, kao i da službenici američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice. Također, tvrdi da je saslušan u svojstvu svjedoka, ali su ga iz Tužilaštva demantovali navodeći da je saslušan kao osumnjičeni.

Prodao dva stana

Dodik je nakon saslušanja rekao da kredit i dalje otplaćuje, a da rate plaća od plaće i izdavanja pomenute vile u Beogradu.

– Kredit sam otplaćivao ne samo od plaće već i od izdavanja te nekretnine. Zakupnina je pokrivala ratu kredita. Kasnije sam prodao dva stana u Beogradu i taj novac djelimično iskoristio za vraćanje kredita – rekao je Dodik, ne navodeći zašto se u njegovoj imovinskoj karti ne pominju dva stana u Beogradu koje je prodao.

Prema posljednjim dostupnim podacima o imovini političara u BiH koje je objavila Izborna komisija uoči izbora 2018. godine, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegova supruga Snježana, vlasnici su ukupno četiri nekretnine u Bosni i Hercegovini, kao i ove vile u Beogradu.

Pored toga, Dodikova kćerka Gorica i njen suprug vlasnici su garaže od 45 kvadrata u Beogradu. Dodikova plata na funkciji člana Predsjedništva iznosi 4.913 KM, odnosno oko 2.500 eura (4.891,97 KM).

Dodik je vlasnik stana od 77 kvadrata u Laktašima u vrijednosti od oko 40.000 eura (78.271,49 KM). Njegova supruga Snježana vlasnica je dvije kuće, od kojih je jedna procenjena na oko 150.000 eura (293.518,07 KM). Veći dio zemljišta kojima upravlja Dodik nalaze se u vlasništvu njegove supruge, koja je u zvaničnoj imovinskoj karti navedena kao suvlasnik ukupno četiri zemljišna posjeda u Laktašima i Gradiškoj.

Milorad Dodik posjeduje i automobil vrijedan oko 5.000 eura (9.783,94 KM), dok se na ime njegove supruge vodi nešto nešto luksuznije vozilo vrijednosti oko 20.000 eura (39.135,74 KM).

On je 2018. godine dao uvid i u bankarske račune, na kojima se tada nalazilo ukupno 27.000 eura (52.833,25 KM). Njegova supruga pod stavkom “kooperacija zajedničkog imanja” ima prihode u visini oko 23.000 eura (45.006,10 KM) mjesečno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79