Dodikovi potezi u NSRS koji izazivaju skandal: Uvodi se Dan državnosti Srbije i Republike Srpske

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je uvođenje Dana državnosti Srbije i Republike Srpske, Sretenje, 15. februara, tokom sjednice Narodne skupštine RS.

Ovaj potez dolazi u vrijeme kada se RS suočava s ozbiljnim problemima poput sankcija SAD-a zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog sporazuma, rastuće zaduženosti, političke krize i općeg nezadovoljstva građana.

Dodik je istakao da je deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru, povijesni dokument.

Dodik je također pozvao Srbe da omoguće Bošnjacima obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, naglašavajući da to nije dan BiH, već događaj koji organizuju Bošnjaci.

Umjesto suočavanja s ključnim problemima i pronalaženja stvarnih rješenja za poboljšanje života građana, Dodik koristi nacionalističku retoriku i priču o “mirnom razdruživanju” kako bi zadržao političku moć.

Sankcije SAD-a nisu samo simbolična gesta; nose ozbiljne ekonomske i političke posljedice koje pogađaju cijeli entitet.

Zapadni saveznici, uključujući Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, članice PiK-a, OHR-a, te ambasade Njemačke, Francuske i Velike Britanije, očekuje se da će reagirati na ove najnovije Dodikove poteze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79