Dogovor opozicije u RS: Šarović ili Vukanović u Predsjedništvo BiH, Stanivuković ili Trivić za predsjednika RS-a!?

Na Jahorini se održava sastanak opozicionara na temu priprema za Opće izbore naredne godine. Iza zatvorenih vrata su predsjednici SDS-a, PDP-a i DNS-a, kao i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje sastanak ne protiče u potpunoj harmoniji nakon što je progovorio Nebojša Vukanović, poznat kao političar bez dlake na jeziku i veliki kritičar vladajućeg režima, ali očito i opozicionara.

Naime, jučer su u Banjoj Luci gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) i načelnik opštine Teslić Milan Miličević (SDS) razgovarali o zajedničkim kandidatima opozicije za izbore 2022. godine. Obojica su, kako smo objavili, zainteresovani za poziciju predsjednika RS-a.

“Spremni smo da preuzmemo odgovornost, ne samo za lokalne zajednice koje vodimo, nego i za Republiku Srpsku”, rekao je Miličević.

To je očito zasmetalo Vukanoviću koji je tu poruku protumačio da su tim sastankom Stanivuković i Milićević već najavili zajedničko djelovanje, kandidature i međusobnu podršku bez razgovora sa svim partnerima u koaliciji.

Prema nezvaničnim informacijama, Vukanović je danas na Jahorini kazao da Stanivuković više nema njegovu bezrezervnu podršku, a zamjerio mu je i što ga nije pozvao na obilježavanje Dana Grada Banje Luke.

Prema svemu sudeći, čini se da koalicioni partneri danas ipak neće postići dogovor o zajedničkim kandidatima i platformi.

Sastanak i dalje traje, a da li će se stvari izgladiti znat ćemo nakon konferencije za medije koja je najavljena u 15 sati iako postoje informacije da će i ona kasniti.

Prvi favorit za kandidata ovih stranaka za člana Predsjedništva BiH je Mirko Šarović, prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS). Uz ovu funkciju spominje se i kandidatura Nebojše Vukanovića, ali nije realno očekivati da će dobiti veću podršku od iskusnog Šarovića. Vukanovića bi mogla interesovati i pozicija predsjednika entiteta RS.

Imena koja se spominju kao opcije za predsjednika RS-a su aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP) i Milan Milićević (SDS), koji obavlja svoj treći mandat načelnika Teslića.

Funkciju premijera, u slučaju da ove stranke dobiju mogućnost formiranja vlasti u entitetu RS, trebao bi dobiti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79