Dok je 64.000 osoba prijavljeno kao nezaposleno na birou rada u TK: BiH uvozi radnu snagu

Kantonalna privredna komora Tuzla predstavila je rezultate ankete provedene među privrednicima u ovom kantonu, otkrivši da se najveći izazovi suočavaju s inflacijom, fiskalnim i parafiskalnim nametima, smanjenom potrošnjom i padom kupovne moći.

Također, istaknut je nedostatak radne snage kao jedno od najaktuelnijih problema, uz primjetan odlazak radne snage izvan Bosne i Hercegovine.

Iako mnogi građani biraju odlazak u inozemstvo u potrazi za boljim uslovima, postoje i oni koji odlučuju ostati i raditi u Bosni i Hercegovini. Primjer toga je Ibrahim Bedić, tesar u građevinskom sektoru, koji ističe za N1 da je njegov posao sada bolje plaćen nego prije te da je prezadovoljan radom u domovini.

U drugom slučaju, Benjamin Mukinović, tehničar elektroenergetike, koji je imao namjeru putovati u Europu, ali je zbog odgođene vize pronašao posao kao konobar u tuzlanskom restoranu. On naglašava zadovoljstvo uslovima rada, platom i općenito pozitivnim iskustvom rada u lokalnom restoranu.

Restoranski sektor, koji se često suočava s izazovima u pronalaženju radne snage, može postati ključna grana koja potiče lokalne mlade ljude da ostanu i rade u BiH. Ugostitelji, poput Emira Mešića, ističu važnost podizanja standarda i pružanja atraktivnih uvjeta kako bi privukli mlade radnike.

Uprkos ovim pozitivnim pričama, poslodavci u tuzlanskom kantonu izražavaju zabrinutost zbog poteškoća u pronalaženju radnika u sektorima poput ugostiteljstva, građevine i industrije. Niski akumulativni sektori, poput tekstilne industrije, također se suočavaju s problemom manjih plata u odnosu na druge grane industrije.

Dok je 64.000 osoba prijavljeno kao nezaposleno na birou rada, privrednici se i dalje bore s pronalaženjem kvalificirane radne snage. Postavlja se pitanje kako uskladiti ponudu i potražnju na tržištu rada i kako privući radnu snagu natrag u domovinu, suočavajući se s izazovima privredne situacije u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79