Dok se građani liječe putem SMS poruka: Za koga Zavod čuva 94.000.000  KM

Dok se građani liječe putem SMS poruka: Za koga Zavod čuva 94.000.000 KM


Ured za reviziju institucija Federacije BiH sastavio je izvještaj o Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS), gdje su uočene brojne nepravilnosti, ali i apsurdi svojstveni samo Bosni i Hercegovini.

Jedan od njih ogleda se u tome da Zavod zdravstvenog osiguranja KS gomila sredstva, kao da se radi o nekom privatnom preduzeću, dok nerijetko svjedočimo da se teško oboljeli građani liječe putem SMS poruka i humanitarnih brojeva Udruženja “Pomozi.ba“.

Politika razvoja

Tako se navodi da je Zavod u 2023. godini ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu višem od 65 miliona KM, dok akumulirani višak prihoda nad rashodima iz ranijih godina, bez sredstava zakonskih rezervi, iznosi 94,79 miliona KM piše Avaz

Iz Ureda podsjećaju da je, Odlukom o osnivanju ZZOKS, definirano da se Zavod osniva s ciljem ostvarivanja prava i osiguravanja sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i da provodi politiku razvoja i unapređivanja zdravstvene zaštite, koja se osigurava obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Također, navodi se da su prihodi u 2023. godini iznosili nevjerovatna 582 miliona KM.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, ZZOKS nije profitabilna organizacija i ne može poslovati s dobitkom.

Bez zakona

Osim toga, revizori su ukazali i na ostale nepravilnosti.

– Planom javnih nabavki za 2023. godinu nije predviđena nabavka ampuliranih lijekova.

Nabavka lijekova u ukupnoj vrijednosti od 2.628.287 KM izvršena je bez primjene Zakona o javnim nabavama i zaključenih ugovora, čime nisu osigurani transparentnost u poslovanju i najefikasnije korištenje javnih sredstva – dalje se navodi u izvještaju.

Netransparentna nabavka lijekova

Navodi se da Zavod nije provodio ni proceduru javne nabavke kako bi se utvrdila nova ampulirana lista lijekova KS s utvrđenim cijenama, što je rezultiralo da su ampulirani lijekovi nabavljani po cijenama koje nisu rezultat provedenih postupaka javnih nabavki, s ciljem osiguranja transparentnosti i efikasnog korištenja javnih sredstava.

– Također, Zavod nije na Portalu javnih nabavki objavio sve izmjene i dopune Plana javnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – piše u revizorskom izvještaju


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija