Dok zenički rudari gladuju, Kasumović na godišnjem odmoru

Dok zenički rudari gladuju, Kasumović na godišnjem odmoru


Zenički rudari prošli petak su iskazali radnički neposluh, a nekolicina ih je juče započela i štrajk glađu

Više stotina rudara rudnika Mrkog uglja Zenica, uz podršku kolega iz cijele Federacije BiH, okupilo se jutros ispred Gradske uprave u Zenici, tražeći deblokadu računa i isplatu februarske plate i zaostalih toplih obroka.

Račun tog preduzeća Gradska uprava Zenice blokirala je prije više od 10 dana zbog zaostalog duga za komunalno gradsko zemljište. Okupljenim rudarima se niko od gradskih vlasti nije obratio. Ukoliko ne dodje do deblokade računa, najavljuju potpunu obustavu rada.

Snažne poruke odjekivale su ispred Gradske uprave Zenica. Međutim, od nadležnih ni traga ni glasa. Zbog blokade računa i neisplaćenih plata, devet stotina porodica rudara iz Zenice dovedeno je pred rub egzistencije. Rudari, traže samo ono što su zaradili, iako je, kažu, i to nedovoljno za dostojan život.

“Oni se ne pitaju kako je našim porodicama kod kuće. Imaju li oni šta jesti, imamo li mi šta jesti. Mi smo u štrajku gladju, ali mi opet ne kukamo. Mi ćemo ovo dostojanstveno iznijeti, izdržati, pa makar nas iznijeli, neka nas iznesu časno”, kazao je predsjednik Sidikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Zenički rudari prošli petak su iskazali radnički neposluh, a nekolicina ih je juče započela i štrajk glađu. Sve u nadi da će im se obratiti neko iz Gradske uprave, koja svakog mjeseca blokira, a zatim šalje zahtjev za deblokadu računa.

“Nemamo mjeseca da smo mirni od avgusta 2021. godine. Pa zar je moguće da ne možete radnicima i zaposlenim u jednoj takvoj oblasti obezbijediti bar godinu dana da na miru rade posao, a odgovorili smo svim zadacima. Rudnici su obezbijedili Eelektroprivredi povoljnu cijenu uglja, rudnici su obezbijedili domaćinstvima povoljniju cijenu električne energije. Zar to hoćete da zaboravite? Ako neko hoće, mi nećemo”, poručio je predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić piše Una

Novca na računu preduzeća za isplate plata rudarima ima, ali za uplatu spornih dugovanja zbog kojih je blokiran račun, nema. Iz Uprave rudnika kažu da su i ranije pokušavali pregovarati sa gradonačelnikom, ali bezuspješno.

“Nadam se da će evo i sa ovom aktivnošću gradonačelnik sa svojim stručnim službama iznaći način, povući blokadu računa, kako bismo mi već sutra mogli isplatiti plate i tople obroke”, rekao je direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Ukoliko do toga ne dođe, rudari najavljuju nove štrajkove upozorenja i masovne obustave rada.

 

Sutra ujutro od 7:00 do 8.00 sati svi rudari šest rudnika koji posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine stupit će u štrajk upozorenja. Štrajk su najavili nakon današnjeg protesta rudara u Zenici koji nisu primili posljednju platu i topli obrok od januara. Para na računu ima, ali je račun blokiran zbog duga za kamate Gradu Zenici, a po osnovu naknade za gradsko građevinsko zemljište.

Ispred Gradske uprave u Zenici danas stotine rudara. Iz Uprave bez odgovora na zahtjev da se deblokira račun rudnika zbog duga od blizu tri miliona prema Gradskoj upravi.

“Ako nas budu primorali vidjet ćete svih 6.000 radnika iz rudnika uglja u sastavu kocerna u Zenici. Ako budemo morali napravit ćemo i to”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH.

Za sutra su najavili štrajk upozorenja, a za četvrtak masovnije proteste ukoliko im ne bude isplaćena posljednja plata. A duguje im se i topli obrok od januara.

“Ramazan je, kako ih nije sramota da gladuju naša djeca koja nemaju ujutro šta sehuriti. Bruka!”, samo su neke od poruka sa današnjeg protesta.

Upravo zbog toga petnaestak radnika jučer je stupilo u štrajk glađu. Od petka su proglasili radnički neposluh u Zenici, a na posao idu oni koji obavljaju inspekciju i održavaju gradilišta.

“Mi smo imali prije dvije godine isti ovakav slučaj, kada je jedan kolega pao u nesvijest. Mi svi znamo da ćemo imati posljedice”, naveo je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

“Zaradili smo i hoćemo svoje pare. Da li će to neko potrošiti na muziku ili brašno to je njegova stvar. Imamo pravo na rad, i imamo pravo na svoje pare”, istakao je Alija Selman.

Para na računu ima za plate, ali ne i kamate Gradu. Dogovora između Grada i rukovodstva rudnika također nema. Direktor direktor RMU Zenica Mensur Hukić kaže da od kada je blokiran račun, stupio je u kontakt jednom sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji mu je rekao da je na godišnjem te, da ima zamjenicu.

“Poslije sam ja po završetku tog razgovora sa Almirom Baručijom stupio u kontakt nakon nekoliko poziva gdje mi je dotična rekla da jeste zamjena dok je u odsustvu, međutim nema ovlaštenja, i ne može da potpiše takvu odluku”, naglasio je Hukić.

Sada se direktor nada da će protest rudara uroditi plodom.

Iste slike, iz godine u godinu mogu se vidjeti pred rudnicima u BiH već decenijama. Uvijek isti zahtjev, redovna plata i bolji uslovi rada.

“Mi smo došli iz rudnika Kreka da damo podršku rudarima Zenice, oni su naši komorati, nije samo Zenica, nego svima dajemo podršku ko ne dobije platu, topli obrok, regres”, kažu.

“Od Beograda, Sarajeva, autoputa, primanja batina od policije, ali ovo političari rješavaju svoje misije kradući pare od nas što smo ovo stvarali i gradili”, poruka je rudara piše n1.

Više od stotinu godina rudari u rudniku Zenica svoja prava traže na protestima i na demonstracijama. Kada će dobiti posljednju platu i kada će se izboriti za ovo pravo, u ovom trenutku nije izvjesno. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ne odgovara na pozive.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija