Doktor Drljević optužio turističke centre da šire sve moguće sojeve koronavirusa

Delta soj odgodio je globalnu pobjedu nad koronavirusom. Ova varijanta soja posljednjih mjeseci zavladala je čak i u državama sa visokom stopom vakcinacije. Čemu se može nadati BiH, slijedi li nam crna jesen, imamo li adekvatan zdravstveni odgovor u emisiji N1 govorio je doktor Ednan Drljević, vođa Covid-odjela Opće bolnice Sarajevo.

Drljević je na početku podsjetio da je treći val koronavirusa u BiH zapravo u najvećoj mjeri započeo iz turističkih centara, a s obzirom na to da su sada tokom ljeta takve destinacije u našoj zemlji otvorene, on smatra da se iz njih dobijaju svi mogući sojevi koronavirusa.

“Tako da imamo taj izvor infekcije, a što se tiče nekih drugih stvari, ne vidim nijedan razlog da ne dođe do četvrtog vala. Prije svega to govorim jer su nam granice otvorene, a informacije koje ja imam govore da se nijedan putnik ne ispituje na aerodromu prilikom ulaska u državu, naravno zavisno od kompanije do kompanije. S druge strane, ne nosimo maske, ne držimo distancu, ne vršimo higijenu ruku i s treće strane, nemamo dovoljan broj vakcinisanih. Ako dođe do četvrtog vala, on neće biti toliko dramatičan, ali nismo poduzeli gotovo ništa da ga spriječimo”, kazao je Drljević.

Koliko je Opća bolnica spremna za novi val?

Pitali smo Drljevića koliko je zapravo zdravstvo spremno za novi val, konkretno i Opća bolnica u kojoj je i sam zaposlenik.

“Imamo tu i misiju i viziju. Govorim i o edukacijama u sklopu kojih smo imali 28 edukativnih predavanja i jedan veliki simpozij u vrijeme pandemije. Empatija je tu druga stavka gdje smo mi pustili ekipama iz cijelog svijeta da uđu u Covid odjel gdje pružamo mogućnost i porodicama koje osjete potrebu da uđu, naravno prije toga ih obučemo adekvatno u zaštitna odijela koja i mi medicinari nosimo. I time smo izvršili tu destigmatizaciju. Na trećem mjestu je efikasnost koja podrazumijeva to da naši kreveti u biti moraju biti puni i mi smo sada iskoristili ovu pauzu da uradimo maksimalan broj operacija. Smrtnost od koronavirusa je velika jer su necovid pacijenti zapušteni. Oni umiru ne zbog Covida iako su pozitivni, već zbog svojih osnovnih bolesti”, pojasnio je naš sagovornik.

“Pogrešan pristup vakcinaciji”

Govoreći o vakcinaciji u BiH, Drljević smatra da se u našoj državi pogrešno pristupilo ovom procesu i kada je riječ o nadležnim, ali i pojedincima.

“Moramo znati da vakcina nije kompletna zaštita od koronavirusa, tako da ništa ne znači ako smo vakcinisani. Jer imunizacijom smo zaštićeni od smrti i najtežih oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Taj broj se za pojedine vakcine kreće od 66 do 88 posto, a nijedna nije stopostotna. Dakle osoba koja je primila vakcinu koja je efikasna 66 posto onda se ona u tom razmaku do 100 posto može razboljeti i dalje. To znači da mora nositi masku i čuvati se, ali su zato šanse da će neko umrijeti od Covida neznatne. Međutim, kod nas se predstavlja tako da smo vakcinacijom u potpunosti zaštićeni što je pogrešno. To isto vrijedi i za gripu”, dodao je.

O trećoj dozi vakcine

U javnosti se već pokrenulo pitanje da li će biti potrebno primiti i treću dozu vakcine. Ono je u jednoj mjeri i kompromitovano, a Drljević je pojasnio o čemu je zapravo riječ.

“Zapravo ne znamo da li i kada će trebati treća doza sve dok ne dođemo u tu fazu. Kada titar antitijela opadne ispod određenog nivoa koji onemogućuje potpunu ili djelimičnu zaštitu od virusa, onda je potrebno da primimo novu vakcinu da podignemo količinu antitijela. To je ta podražajna doza koja će podići nivo zaštite od koronavirusa. Pretpostavljamo da to nije tip vakcine kao što su one za krzamak i morbile gdje je dovoljno da primite dvije do tri vakcine i da imamo cijeli život zaštitu. Koronavirus više liči na gripu gdje se moramo praktično svake godine vakcinisati. Također, svaki pojedini soj virusa zahtijeva i veći nivo antitijela i onda ćemo biti sigurniji da ćemo biti zaštićeni”, naveo je Drljević.

Obavezna vakcinacija?

Razlog zbog kojeg se antitijela u jednom trenutku naglo spuste kada je riječ o koronavirusu, objašnjava Drljević, je prije svega taj što su različite strukture vakcina.

“Ima onih koje su sastavljene od mRNA strukture, ali i onih koje imaju umrtvljene viruse tako da to prije svega zavisi od vrst


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79