Doktor Pašalić upozorava: “Veliko širenje morbila i stomačnog virusa”

Posljednjih godina svjedoci smo koliko se klima mijenja. Visoke ljetne temperature već su u punom mahu, stoga je važno biti spreman i upoznati se s najvažnijim uputama za zaštitu od vrućine.

Proteklih dana tokom prvog toplotnog vala koji je zahvatio naš grad Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica imala je povećan broj pacijenata. Ništa neobično na šta nismo navikli, ističu u ovoj službi, ali je zabrinjavajući broj malih pacijenata odnosno djece koji su se javili u našu službu.

“Riječ je o izuzetno velikom broju morbila i širenja gastroenteritisa odnosno stomačnog virusa koji je zavladao u populaciji. Oba problema su usko vezana za ljetne mjesece jer je zbog vrućine izuzetno lakši prenos virusa, a i zbog neprocjepljenosti djece”, objašnjava doktor Ahmed Pašalić, dežurni ljekar u Službi hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Zenica.

Suviše naglo smo prešli u ovaj najtopliji period godine i tijelo praktično nije imalo vremena pripremiti se te je to utjecalo kako na bolesne tako i one zdrave sugrađane.

“Kada je vanjska temperatura viša od tjelesne temperature čovjeka tijelo daje veći napor i tijelo trpi te ga ne smijemo opterećavati našom tradicionalnom bosanskom kuhinjom. Jedite laganije i češće obroke sa puno voća i povrća te se redovno hidrirajte. Izbjegavajte sunce u najtoplijem dijelu dana, ukoliko morate obucite prozračniju odjeću i zaštitite glavu”, savjetuje ljekar.

Stomačni virusi su česti tokom ljeta te, ukoliko ih ne uspijete sami izliječiti, a učestalo je povraćanje ljekari savjetuju da pomoć potražite u zdravstvenoj ustanovi. “Tokom boravka u prirodi posebno moraju biti oprezni građani koji su skloni alergijama i mala djeca. Prilikom uboda krpelja morate biti posebno oprezni. Ne pokušavati ih skidati nikakvim prirodnim preparatima niti u kući nego kako dijete tako i odraslu osobu dovesti u Hitnu pomoć gdje će mu biti na adekvatan način uklonjen krpelj te dati detaljno uputstvo o daljem postupku”, kazao je doktor Pašalić.

Uslijed velikih temperatura tijelo povećava znojenje, povećava broj respiracija kao i otkucaja srca te ukoliko u svoje tijelo unosite velike količine soli i masne hrane sigurno je da će doći do zdravstvenog pogoršanja kako kod bolesnih pacijenata tako i kod zdravih osoba. Odgovorno ponašanje će nas sve dovesti do toga da uživamo u ovim toplim ljetnim danima, dodao je na kraju doktor Ahmed Pašalić, dežurni ljekar u Službi Hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Zenica piše Zenicainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79