Doktori u FBiH odustali od štrajka nakon prijedloga protokola o pregovaranju

Doktori u FBiH odustali od štrajka nakon prijedloga protokola o pregovaranju


Oko 4.700 doktora medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine privremeno su odustali od najavljenog generalnog štrajka nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva poslalo prijedlog protokola o pregovaranju. Na sastanku Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u Mostaru, doktori su analizirali predloženi protokol i odlučili doraditi ga sa svojim sugestijama.

Predsjednica Saveza, dr. Marina Berberović, izjavila je da očekuju da će do kraja januara, nakon što se protokol doradi i potpiše s Vlade Federacije BiH, krenuti u pregovore za novi kolektivni ugovor te o pravima doktora i stomatologa.

Odgovarajući na najavu mogućeg generalnog štrajka, resorno ministarstvo poslalo je prijedlog protokola o pregovaranju prije samog sastanka Upravnog odbora. Dr. Berberović istaknula je da nije razmatrano pokretanje štrajka na današnjem sastanku, budući da je ministarstvo već djelomično ispunilo zahtjeve Saveza.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ranije je upozorio Vladu FBiH i ministarstvo zdravstva na potrebu rješavanja problema u zdravstvu do 31. decembra 2023. kako bi izbjegli najavljeni generalni štrajk i podizanje tužbi. Sada se očekuje daljnji tijek pregovora te postizanje konačnog dogovora do kraja januara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija