Dolaze nam vrijeme virusi imamo li razloga paniku?

U posljednjih sedam dana u BiH sve je veći broj građana pod virozom. Provjerili smo uzrok, odnosno, je li riječ o novim slučajevima zaraze Covidom 19 i je li povećana potražnja za testovima?

Pitanje je i jesmo li kao društvo spremni da se iznesemo sa eventualnim novim zdravstvenim krizama?

Kako su nam rekli nadležni, u Kantonu Sarajevo zabilježen je samo jedan slučaj koronavirusa.

“Predhodnih par mjeseci ta testirana su svedena na minimum, odnosno 5 dnevno jer ti pacijenti nisu imali simptome covida. U augustu mjesecu imamo jednog zaraženog. Covid je tu sa nama, on neće nikad nestati.

Nema razloga za paniku, normalno je da imamo i respiratornih virusa i enterovirusa. To nije ništa neobičajeno. Nema nekih skokova, sve je normalno. Mi i dalje primamo pacijente koji žele primiti booster doze, to nikada nije obustavljeno” – rečeno je iz sarajevskog Doma zdravlja.

“Mi do sada nismo imali ozbiljnijih i težih slučajeva koji su zahtijevali hospitalizaciju, radi se o blagim formama infekcije gdje se na osnovu kliničke slike da se radi o blagoj dehidraciji koja se liječi samo u kućnim uslovima. ” – izjavili su mostarski doktori.

Moramo biti spremni za infekcije i pojave težih virusnih oboljenja.

“Osim infekcije gripe možemo očekivati i infekcije respiratornog virusa i adenoviruse, možemo očekivati i viruse prehlade kao i infekcije streptokoke koji se mogu kalemiti na te virusne infekcije. ” – izjavio je doktor Drljević

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79